Domácí uzení masa a dalších pochutin má v našich končinách dlohou tradici. Zatímco v dobách našich předků se jednalo především o efektivní způsob, jak prodloužit trvanlivost potravin, dnes je hlavní motivací k domácími uzení chuť uzených potravin.
Na našich stránkách najdete celou řadu informací, rad a tipů pro domácí uzení. Tento text slouží jako rozcestník na naše články o uzení.
Naši předci udili nejčastěji maso zavěšené v komíně nad domácím topeništěm. Později začali stavět samostatné udírny, ať už zděné nebo dřevěné, které se těší velké oblibě dodnes. Kouzlo roztápění udírny, hlídání teploty po celou dobu uzení a ochutnávání domácí slivovice je dodnes rituálem, který máme především na Moravě spojený s domácím uzením. V posledních letech nám moderní technologie přinesli udírny elektrické, programovatelné, které nejen že ohlídají teplotu za nás, ale také za nás přikládají a vytvářejí potřebné množství kouře. Někdo nedá dopustit na tradiční udírny, jiný je zastánce udíren elektrických. Není na nás, abychom rozsoudili, která udírna je pro vás vhodnější, můžeme vám ale ukázat, v čem se liší a jak při výběru postupovat. Tímto tématem se zaobíráme v těchto článcích:
Základní informace o domácím uzení
Pokud máte domácí udírnu na dřevo, jistě oceníte informace o tom, jaké dřevo je pro domácí uzení vhodné. Kouř můžete vytvořit také dřevěnou štěpkou.
Pokud jste v uzení úplný začátečník, neměli byste přeskočit základní informace o domácím uzení.
Nejpopulárnější a nejčastější je domácí uzení masa. To je třeba před uzením vždy naložit. Maso na uzení můžeme naložit na sucho či do láku, v poslední době je populární nakládání masa do vákua.
Udit můžeme při různé teplotě. Nejčastěji udíme teplým a horkým kouřem. Udit můžeme ale také kouřem studeným.
Uzení vepřového masa
A jdeme na samotné uzení. Nejoblíbenější masem na uzení je jednoznačně vepřové. Kdo by neměl rád uzený bůček nebo krkovici?
Uzení domácích klobás
Druhou nejčastěji uzenou pochutinou jsou klobásy. Existuje celá řada osvědčených a oblíbených receptů na uzení klobás.
Uzení drůbeže, ryb a sýrů
Udit ale můžeme také koření, zeleninu nebo vejce. Zaudit, případně doudit můžeme i zakoupené nebo domavyrobené masné výrobky - párky, špekáčky nebo salámy.
Uzení na zahradním grilu
A na závěr tu máme tip i pro ty, kteří doma udírnu nemají. Udit totiž můžeme i v klasickém zahradním grilu.