Výčet ingrediencí, které budeme potřebovat pro základní recept, je krátký: pásy hřbetního vepřového sádla, sůl, voda.

Uzený špek

Pásy hřbetního sádla s kůží nakrájíme na kusy (šrůtky) velikosti cca 10 x 30 cm. Poté sádlo nasolíme. Počítáme, že na 1 kg sádla použijeme 50g soli. Nasolené šrůtky vyskládáme do vhodné čisté nádoby a uložíme do chladu na 24 hodin.

Druhý den si připravíme jednoduchý lák, kdy na litr vody použijeme dalších 50g soli, lák zchladíme a zalijeme nasolené šrůtky sádla. Sádlo musí být ponořené, proto je vhodné šrůtky v láku zatížit.

Šrůtky v láku obden obracíme a kontrolujeme, zda se nám lák nezvrhul - tzn. že se nekazí a nezapáchá. Pravidelným kontrolováním láku toto brzy odhalíme, špatný lák vylijeme, na půlhodiny ponoříme do roztoku vody a octa (1 díl octa a 2 a půl dílu vody) a připravíme si lák nový (litr vody na 90g soli). Sádlo opět zatížíme a uložíme do chladu.

Po 2 týdnech naložené sádlo vyjmeme z láku, opláchneme čistou vodou a necháme osušit. Jednotlivé šrůtky navážeme na provázky nebo napíchneme na háky.

Udírnu rozehřejeme na 60 stupňů a vložíme sádlo, po 30 minutách teplotu snížíme na 40 stupňů a udíme dalších 10 - 12 hodin.

Další články na téma uzení a udírny
Jak vybrat elektrickou udírnu?
Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně
Uzené kuře - jednoduchý návod na uzení drůbeže
Uzení netradičních pokrmů - vyzkoušejte vejce, papriku nebo brambory
Uzení studeneným kouřem - tipy na speciality, které si vyrobíte doma
Uzení ryb v domácí udírně