Nenechávejte udírnu bez dozoru
Udírnu, stejně jako jakýkoliv jiný zdroj ohně a kouře, mějte vždy pod stálým dohledem. Asi nikoho by nenapadlo nechat doma zapálenou svíčku nebo hořící krb a odjet na několik hodin pryč. Stejně tak bychom stále měli mít pod kontrolou udírnu, ve které se udí. Pokud je topeniště pod, uvnitř nebo velmi blízko udící komory, měli bychom stav v udírně pravidelně kontrolovat.
Udírně bez dozoru hrozí především vzplanutí. Vyšší riziko je u dřevěných udíren a při topení kusovým dřevem nebo hrubou dřevěnou štěpkou. Naopak u elektrických udíren je riziko požáru velmi nízké, zvláště u udíren, kde je generátor studeného kouře umístěn mimo udící komoru.
Dávejte si pozor na dřevo, kterým topíte
Vhodně zvolené dřevo je základem úspěšného uzení a kvalitně vyuzených pokrmů. Dřevo nebo štěpku používáme proto vždy řádně vysušené, ideálně tak dva až tři roky. U vysušeného dřeva je mnohem menší riziko dehtování, které vede ke zčernání masa nebo sýrů a nese s sebou také zdravotní rizika.
Do udírny nikdy nepoužíváme dřevo s kůrou. Kůra nehoří, ale pouze doutná, čímž může opět dojít ke zčernání masa. Vhodné rozhodně není ani dřevo napadené hnilobou, plísní nebo jinak poškozené a do udírny nepatří ani dřevo chemicky ošetřené nebo zbytky barvy.
Dodržujte postupy, teploty a časy
Pokud chcete, aby byl výsledek uzení co nejlepší a nepotkala vás nějaká nehoda nebo zdravotní komplikace, dodržujte vždy doporučovaný postup nakládání masa a uzení, stejně tak teploty a časy uzení.
Více v článku Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?
Uzení nepatří mezi nejzdravější kulinářské úpravy, ale obecně platí, že méně škodlivý je studený kouř než kouř teplý. I na konzumaci uzenin lze aplikovat známé pravidlo „všeho s mírou“, proto bychom se občasné konzumace domácích uzenin neměli obávat, zvláště když z toho uděláme společenskou nebo rodinnou událost. Pokrmy z domácí udírny z kvalitního masa, pokud dodržíme výše zmíněné zásady, jsou zdravější a chutnější než ty průmyslově vyráběné plné chemických přísad, barviv a konzervantů.
Přečtěte si také
Uzení masa na grilu
Jaký je rozdíl mezi dřevěnou a elektrickou udírnou?
Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?
Jak správně naložit maso na uzení?
- PR článek -