Fenomén medových dortů Do českých cukráren, kaváren a restaurací vtrhl před nedávnem nový fenomén - medový dort. Lahodný zákusek plné medově-karamelové chuti, který se doslova rozpouští na jazyku, má své kořeny u starých Slovanů.
Zvěřinové hody Zvěřina je poměrně dostupným masem, a to ani nemusíte mít v rodině myslivce. Po éře kuřecích plátků s hranolky dnes mnozí rádi opět sáhnou po srnčím guláši nebo zajíci na smetaně.
Nejstarší kuchařské knihy překvapí svou fantazií i děsivostí "Lidé jedí od vynálezu kuchařského umění dvakrát více než vyžaduje příroda," stěžoval si Benjamin Franklin, jeden ze zakladatelů Spojených států, a to pokaždé, když byla řeč o kuchařkách. Může mít pravdu. Jenže právě kuchařky přinesly onu rozhodující rozmanitost do jednotvárnosti vaření.
Dali byste si letní osvěžující party drink? Zkuste Mojito Tropické teploty sice na pár dní odezněly, přesto vám může bodnout umíchat si i v těchto o pár stupňů chladnějších dnech léta osvěžující drink.
Vybíráme kuchyňské váhy Historie kuchyňských vah sahá daleko k počátkům lidstva. Již ve starověkém Římě se staly nezbytnou pomůckou při obchodování. Odvažovalo se na nich jak množství zboží, tak zlata a stříbra k vykoupení z otroctví i ze zajetí.
Už jste ochutnali klokaní maso? Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.
Jak se vaří v římském hrnci Pokud rádi vaříte a přemýšlíte, co vám ještě chybí v kuchyni, pak je to možná takzvaný římský hrnec. Tento kus keramiky se hodí pro všechny majitele kuchyňské trouby, kteří chtějí jíst zdravě, pro ty, co drží redukční dietu nebo chtějí zkrátka jen zkusit vařit trochu jinak než klasicky.
Velký špenátový omyl Několik desítek let bylo dětem vtloukáno do hlavy, že když budou jíst hodně špenátu, budou mít ocelové svaly jako legendární Pepek Námořník. Přestože nepravdivý mýtus o vysokém obsahu železa ve špenátu byl odborníky už dávno vyvrácen, dodnes mezi lidmi živě koluje.
Chuťovky k pivu Vedle arašídů, brambůrků, mandlí a tyčinek, které se tradičně konzumují ke sklenici správně vychlazeného a načepovaného českého piva, existuje řada takzvaných chuťovek, bez kterých by si štamgast jen těžko dovedl představit popíjení zlatavého chmelového moku.
Když nádobí, tak kvalitní Základem každé kuchyně jsou kvalitní spotřebiče a samozřejmě kvalitní nerezové, teflonové, titanové či jiné nádobí. Internetový obchod Ivka nabízí několik zajímavých novinek, které potěší vášnivé i příležitostné kuchaře a kuchařky.
Královna paprika v maďarské kuchyni Když se řekne maďarská kuchyně, mnohým vytane na mysli segedínský guláš. Chyba! Slavný guláš ze zelím totiž vůbec není maďarským pokrmem. Na druhou stranu guláše v maďarské kuchyni opravdu najdeme, říká se tak ovšem husté polévce. Guláš tak, jak jej známe my v Česku, nazývají Maďaři perkelt.
Co jste možná nevěděli o Coca-Cole Coca-Cola, nápoj oblíbený po celém světě, letos slaví už 120. narozeniny. Snad každý ji alespoň jednou ochutnal nebo si ji jednou za čas dopřává, mnozí jí doslova propadli. Tmavá perlivá limonáda je díky historii plné zvratů opředena řadou legend, mýtů a překvapujících údajů.
Topinkovače se vyrábějí už celé jedno století Toastery neboli topinkovače oslavily nedávno už stoleté výročí. Do našich krajů se sice dostaly teprve před pár lety, těší se však stále větší oblibě, ač v našich obchodech rozhodně nenajdeme tolik typů toastovacích chlebů jako třeba v Americe.
Valentýnské menu pro dva Staré české přísloví říká, že láska prochází žaludkem. A proto nezapomeňte na úterý 14. února, tedy svátek všech zamilovaných neboli na sv. Valentýna, uvařit a upéct svému miláčkovi nějakou dobrotu.
Těstoviny na stovky způsobů I když si Češi hodně potrpí na svá národní jídla plná houskových nebo bramborových knedlíků, stále větší oblibě se těší i u nás těstoviny. Tradiční italský pokrm, který se dá připravit na mnoho způsobů, je nejen velice chutný, ale také mnohem zdravější než hutné knedlíkové těsto.