„Pres“ znamená pod tlakem

Odpověď na otázku je prostá, ani jedno ani druhé. Rozhodující je to, co kávovar umí. Tajemstvím přípravy pravého italského espresa je mimo kvalitní kávy horká voda, kterou tlak protlačí přes vrstvu lehce upěchované namleté kávy, čehož docílíte jenom pomocí kvalitního čerpadla.   Proto jsou lepší kávovary s tlakovým čerpadlem,   které vyvinou   tlak o hodnotě nejméně 15 barů.než kávovary využívající parní systém, kde vlivem nízkého tlaku nedojde ke správné extrakci všech důležitých látek a zpravidla se v šálku nevytvoří pěna.

Pro zpříjemnění obsluhy pak může být klasické pákové espresso vybaveno pákou, která umožňuje vložení kávových sáčků, takzvaných podů. Jedná se o přesně nadávkovanou porci kávy, balené do speciálního sáčku, jenž je podobný čajovému. Výhodou je stále čerstvě namletá káva při ruce bez toho, že by docházelo k úniku aroma.  Jedinou podmínkou je, aby kávovar byl označen zkratkou ESE a vybaven miskou pro tuto kávu.

Kombinované přístroje, které zvládají přípravu espresa, kapucina a překapávanou kávu jsou vybaveny lépe. Běžnými doplňkovými prvky bývají zahřívací deska pro udržení teploty připravené kávy v konvici nebo odměrka  a pěchovač mleté kávy. Z ovládání za zmínku stojí přepínač na volbu aroma, který umožňuje nastavit sílu připravované kávy a samostatná tryska pro napěnění mléka.

Do skupiny nejdražších, ale také nejlepších kávovarů se řadí plně automatické kávovary, do jejichž výbavy patří i mlýnek na kávu, plocha pro nahřívání šálků, mají integrovanou nádobku na odpad a samozřejmě vaří espreso i kapucino. Stačí jen navolit velikost porce a   sílu kávy. Speciální skupinou jsou pak přístroje vestavné, jako doplňky interiéru, jejichž design je zpracován předními návrháři, což se odrazí v konečné ceně, která může dosáhnout i několika desítek tisíc korun.

Novinka   s vynikajícím poměrem výkon/cena

Podobně jako v ostatních vyspělých státech je i výběr nejrůznějších kávovarů a presovačů v tuzemsku široký. Renomované výrobce strojů na espreso zastupují DéLonghi, Rowenta, Krups, AEG či Saeco, která koncem roku představila domácí automatický přístroj s uživatelsky příjemnou funkcí -   dotykovým displejem na přípravu   espressa, cappuccina či   latte machiato . Nový kávovar Saeco Talea Touch je komfortně vybaven zabudovaným mlýnkem kávy s keramickými mlecími kameny a s možností nastavení hrubosti mletí, zásobníkem vody, zásobníkem na použitou kávu a tryskou na páru nebo horkou vodu.Výhodou tohoto přístroje jsou dva nezávislé topné systémy, kdy není třeba čekat až se systém nahřeje. Ovládání přístroje zvládne opravu každý.   I výška odkapávací misky se jednoduše upraví pouhým dotekem, kdy lze použít jak malý šálek tak i vysokou sklenici).Odkapávací miska se pak sama posune jako opravdový výtah. Vrchní plocha přístroje slouží k  nahřívání šálků .

Cena kávovaru je závislá na vaší chuti

Na kolik nás šálek voňavé kávy v  domácím pohodlí přijde? Nejlevnější pákové Espreso Blafl & Decker EM1 – QV pořídíme za 2221 korun se speciální tryskou pro napěnění kapučina. Opravdovým gurmánům trh nabízí za necelých čtyřicet tisíc plně automatické espreso KRUPS XP 9000 Espreseria s digitání ovládáním, mnoha exkluzivními doplňky a komfortními funkcemi včetně poradenského servisu - horké linky pro spotřebitele .  

Patero pro nákup kávovaru

1. Kvalitní kávovar na espresso je vybaven čerpadlem o výkonu 15 barů. a espreso.

2. Obsluha kávovaru by měla být pohodlná, jednoduchá a rychlá. (Na trhu jsou již přístroje se samočisticím programem).

3. Dražší   přístroj by měl na displeji upozornit na nedostatek vody, plný zásobník kávového odpadu i čerstvé kávy.

4. Vyžadujte podrobný a srozumitelný návod k obsluze (samozřejmě v češtině)

5. Pokud to prodejce umožňuje, ochutnejte kávu než přístroj zakoupíte. Pěna na správném espresu má být hustá a krémová.

Autor: Irena Forejtová

Foto: archiv firem