Stejně jako jídelní servisy, tak i příbory podléhají módním trendům. Kdysi běžně používané hliníkové příbory na všední den, a ke slavnostním příležitostem příbory s bohatě zdobenými držadly, už patří minulosti. Současný trend moderního stolování upřednostňuje jednoduchost, kvalitu a snadnou údržbu.

Pro běžné používání jsou na trhu různé modely příborů české firmy Toner (dříve Rostex) s rukojetí z kovu, plastu nebo kvalitního tvrdého dřeva. Kovové části příborů jsou z vysoce kvalitní nerezavějící oceli, odolné vůči korozi a běžně používaným kyselinám v domácnosti. Proto se při správné péči mohou bez poškození mýt v myčce. Nerezové příbory můžeme vybírat v provedení lesk nebo mat.

Slavnostnější, ale také dražší jsou stříbrné a postříbřené příbory. I ty se mohou mýt v myčkách, ale na měkkém povrchu se mohou tvořit lehké škrábance. Při mytí v myčce se u postříbřených příborů předpokládá doba životnosti pěti až deseti let než budou vypadat opotřebovaně, a deset až patnáct let při ručním mytí.

Příbory dostaneme buď jednotlivě po kusech, případně v packu, to znamená že na kartónu je pod fólií kompletní příbor pro jednu osobu (lžíce, vidlička, nůž, kávová lžička). Větší soupravy, bývají sestaveny pro šest či více osob v ozdobných či exkluzivních kazetách.


Tip na svatební dar: anglické příbory

Za příbory nejvyšší kvality, značky Arthur Price a Glazebrook z sheffieldské nerezové oceli, stříbrné či postříbřené, by se nestyděla ani anglická královna. Jednotlivé kusy, s jednoduchými vzory na rukojetích, jsou ukázkovou kolekcí anglických designérů. Vybrat si lze od hladkých až po krásně zdobené příbory, které jsou ručně dokončené, dobře vyvážené a vhodné do myčky nádobí. Všechny vzory jsou k dispozici ve vysoce lesklém zrcadlovém povrchu, a u vybraných stylů v modernějším matovém povrchu. Postříbřená kolekce má povrch z vysoce mikronového stříbra, které přetrvá mnoho desetiletí. Pravost a záruka kvality je potvrzena originálním puncem Britského puncovního úřadu.

Údržba a péče o nerezové, postříbřené a stříbrné příbory

Nejlépe se udržují příbory z jediného materiálu, tvarově jednoduché, bez prohlubní a spojování dřeva a kovu. Péči potřebují příbory vyrobené ze dvou materiálů: oceli a tlakem tvarovaného dřeva, s celodřevěnou rukojetí, rukojetí keramickou či porcelánovou. Protože i odolné dřevo nasává vodu, nenecháváme tyto příbory ležet ve vodě, ale ihned je po umytí osušíme.

  • Před prvním použitím příbory umyjeme v teplé vodě s použitím neagresivního tekutého mycího prostředku, opláchneme je a měkkou utěrkou utřeme do sucha
  • Než dáme příborové nože do myčky, krátce je opláchneme pod tekoucí vodou
  • Příbory rovnáme do myčky tak, aby čepele nožů, prohlubně lžic a hroty vidliček směřovaly nahoru, tak. aby všechny příbory byly držadly dolů
  • Příbory z chromniklové oceli nedáváme do koše společně s příbory z chromové oceli. Mohlo by dojít k přenosu koroze.
  • Postříbřené a nerezové příbory se nesmí mýt společně v jednom koši. U stříbrných příborů dáváme pozor, aby nepřišly do styku s hliníkem, neboť hliník by mohl stříbro poškodit
  • Na čištění nerezových, postříbřených a stříbrných příborů používáme pouze pasty k tomu určené. Pastu na nerezové příbory nelze nikdy použít na postříbřené a stříbrné příbory a naopak!
  • Postříbřené, satinované nebo dekorativně pozlacené příbory myjeme ručně a uchováváme je ve speciální kazetě

    Autor: Irena Forejtová

    Foto: archiv firmy Tescoma