Podobně jako u všech elektrických přístrojů i v případě kráječe platí přímá úměra mezi kvalitou a cenou. A protože ani kráječ nekupujeme každý den, měli bychom při jeho výběru upřednostnit kvalitu před množstvím cenově lákavých nabídek.
Levnější přístroje jsou vyráběny téměř výhradně z plastů, s rostoucí cenou přibývá i množství kovových částí. Ty nejdražší jsou již celokovové a svým vybavením se blíží k výrobkům pro profesionály. Výhoda kovu je nesporná – salámy ani sýry se na něj nelepí, lépe se udržuje a tudíž je o monoho hygieničtější. Kovové kráječe navíc bývají těžší a díky tomu o mnoho stabilnější a nestane se, že by se nám časem vyviklaly.
Kráječe vyšší cenové kategorie také bývají vybaveny nožovými kotouči z ušlechtilé nerezové oceli, jejichž ostrost zůstane i při častém používání téměř nezměněna.
U všech přístrojů, bez ohledu na cenu pořízení, lze nastavit šíři řezu (standardně do 15 mm). U některých lze regulovat i rychlost podle druhu krájené potraviny.
Bezpečnost nade vše
Všechny kráječe mají tzv. dětskou pojistku, která zabraňuje nechtěnému a neúmyslnému spuštění přístroje. Bez jejího sepnutí nelze kráječ uvést do chodu. Podobně i řezné kotouče jsou zakryty pouzdrem a nože jsou volné pouze v místě krájení. Aby se ještě více snížila možnost pořezání, jsou přístroje vybaveny držákem, který chrání naše prsty při krájení.
Protože přístroj nám při krájení nesmí po kuchyňské lince klouzat, jsou podstavce většiny kráječů vyráběny z pogumovaných materiálů, které lépe přilnou k pracovní desce a zajistí tak jeho větší stabilitu.
Údržba
Údžba kuchyňských přístrojů je tou nejméně příjemnou, leč nevyhnutelnou činností. Pro větší bezpečnost při manipulaci jsou nožové kotouče vybaveny držákem, za který je lze snadno vyjmout, aniž bychom se museli dotýkat ostrých hran. U některých kráječů můžeme vyjmout celou vnitřní část s motorem. Tu pak snadno otřeme či ji můžeme bez obav umýt v dřezu, mytí v myčce výrobci nedoporučují.
Úschova
Většina kráječů má své čestné místo na kuchyňské lince. Jednotlivé části přístroje lze sklopit tak, aby zabíraly co nejméně pracovní plochy. Jiné kráječe jsou přímo vestavné do kuchyňské linky. Neubírají místo, a když je chcete použít, stačí otevřít zásuvku a vysunout kráječ na pracovní desku.
Autor: Ing. Kateřina Maňasová
Foto: archiv firem Fagor, Siemens