Jaké parametry mají mikrovlnné trouby?
Pro co nejlepší využití prostoru jsou vyráběny modely volně stojící nebo vestavné. Přístroje jsou čím dál tím dokonalejší, šetří čas a nové technologie mikrovlnného vaření udržují kvalitu a hodnotu připravovaných pokrmů. Mikrovlnné trouby vyhrávají před klasickými spotřebiči v rychlosti přípravy pokrmů díky všemožným funkcím pro ohřívání, pečení, rozmrazování a grilování. Jejich ovládání je buď mechanické, elektronické (digitální) nebo kombinací obou Na výběr mají spotřebitelé klasickou mikrovlnku pouze na ohřívání pokrmů, mikrovlnku s grilem, s grilem a horkým vzduchem nebo kombinací všech uvedených funkcí, včetně vaření v páře. Pokud hodláte v mikrovlnce skutečně vařit, a nikoliv jen ohřívat a rozmrazovat polotovary, investujte do modelu s grilem i horkým vzduchem, který urychluje působení mikrovln. Nejjednodušší a také nejlevnější trouby se ovládají ručním přepínačem výkonu, přičemž na nejmenší výkon funguje ohřívání a rozmrazování jídel. U těchto mikrovlnek zapomeňte na křupavou kůrčičku a zlatavou barvu připravovaných jídel. Tuto užitečnou funkci zvanou Crisp mají, například mikrovlnné trouby Whirlpool. Pokrm se při použití funkce Crisp pěkně opeče z obou stran, nevysouší se a zůstává šťavnatý. Auto Crisp je plnoautomatický program na zapékání pokrmů technologií horkého vzduchu, který šetří čas.. Pro vaření v páře,(ideální pro přípravu zeleniny), je určena funkce Jet Stream , při níž pokrmy neztrácí svou barvu a důležité vitamíny. Pro rozmrazování mají mikrovlnky funkci Auto Defrost pomocí které se nastavuje druh pokrmu pro jeho rozmrazení nebo dokonalejší Sequence (DeLonghi), kde je možné naprogramovat rozmrazení a tepelnou úpravu jídla v jediném cyklu. Dětská pojistka, časovač a přehledný displej jsou již u většiny mikrovlnek samozřejmostí. A design? S tím si starostí dělat už vůbec nemusíte. Vybere si opravdu každý podle libovolného interiéru: bílé, barevné i nerezové povrchy mikrovlnek jsou odolné proti „upatlání“ a snadno se udržují.
Sanyo chystá superrychlý ohřev pokrmů
Nejmodernější technologií inteligentních mikrovlnek je příprava pokrmů indukčním ohřevem. Zařízení “enegreen Hybrid Cooker” využívá dva nezávislé ohřevy: tradiční mikrovlny ohřívají pokrm zevnitř ven a indukce zajišťuje ohřev opačným směrem, tedy zvenku dovnitř. Výhoda takové technologie je, že prostřednictvím různých režimů a volbou varných nádob je možné najednou vařit, upravovat pokrm v páře či dusit. Jídla se nevysušují jako při běžném ohřívání mikrovlnami, takže si uchovají pěknou barvu i nutriční hodnotu. První modely by se měly na trhu objevit nyní na jaře.
Jak se radiolokátor naučil vařit
Když se kolem roku 1946 Dr. Percy Spencer zabýval výzkumem elektromagnetických vln, souvisejících s vývojem magnetronu – (radar, který využívala britská armáda za 2. světové války), zpozoroval cosi neobvyklého: v kapse se mu rozehřálo cukroví. Překvapivý úkaz vynálezce přiměl k dalším pokusům s kukuřicí, která položená poblíž magnetronu pukala a rozletovala se po celé laboratoři. Následoval ještě experiment s vejcem, které explodovalo stejně jako kukuřičná zrna. Spencer upravil uzavíratelnou kovovou skříň a dal do ní mikrovlnný zdroj. Když do ní umístil jídlo a zapnul zdroj, jídlo se velmi brzy ohřálo. A tak byla revoluční technologie vaření pomocí mikrovln na světě. Další vývoj Spencerova vynálezu byl stejně rychlý jako příprava pokrmu v mikrovlnce. První mikrovlnná trouba byla vyrobena a vyzkoušena v jedné bostonské restauraci a o rok později se trouby objevily na americkém trhu.
Autor: Irena Forejtová
Co všechno umí dnešní mikrovlnné trouby
5. April 2007 |
Málokterou domácnost si dnes dokážeme představit bez mikrovlnné trouby. Používáme ji k ohřátí jídel i nápojů, ráno rychle ohřejeme čaj, za pár minut připravíme večeři a dokonalejší přístroje využíváme jako teplovzdušné trouby. Čím mikrovlnky konkurují jiným kuchyňským spotřebičům?