Před nákupem nádobí si ujasníme na jakém spotřebiči budeme vařit. Každý materiál nádobí se hodí na něco jiného. Některé se hodí na elektrický nebo plynový sporák, jiné na nejmodernější indukční vaření a další můžeme bez obav použít do mikrovlnky. Také záleží na tom, jestli nádobí myjeme ručně nebo v myčce. A pak je pro volbu materiálu rozhodující z čeho nejčastěji vaříme, zda dáváme přednost zelenině, těstovinám či masu. O vhodné velikosti hrnců je třeba přemýšlet také. Určité množství pokrmů se uvaří v hrnci určitého objemu a to má svůj význam při spotřebě energie. Poslední hledisko při výběru nádobí je technologie přípravy pokrmů. Kromě klasického vaření je čím dál tím žádanější vaření v páře a příprava jídla s co nejmenší spotřebou tuků. Záleží je na vás, jestli chcete vařit zdravě a úsporně.
Nerez, ocel a hliník
Pro plynové, elektrické, sklokeramické a indukční typy sporáků je určeno nádobí se silným sendvičovým ocelovým dnem, které se nedeformuje, dosedne celou plochou na plotnu sporáku a proto nedochází k únikům tepla a plýtvání energií. Je vhodné do myček nádobí.
Teflon
Nádobí s nepřilnavou vrstvou teflonu umožňuje přípravu pokrmů bez použití tuků nebo s minimálním množstvím. T rojvrstvé dno mezi dvěma vrstvami nerezavějící oceli snižuje nebezpečí připálení a připečení pokrmu . Teflonové nádobí l ze používat v troubě.a na všech typech varných desek včetně indukčních. Aby se nepřilnavá vrstva nepoškodila, používáme při vaření pouze dřevěné náčiní a nádobí myjeme ručně.
Litina
Silné stěny litiny nebo litiny a smaltu rovnoměrně rozvádějí teplo, které umožňuje rovnoměrné opékání potravin. Proto se nejčastěji setkáme s litinovými pánvemi a rendlíky. Jejich nevýhodou je, že i prázdné nádoby jsou poměrně těžké a vyžadují pouze ruční mytí. Lze je používat na všech typech varných desek včetně indukčních.
Titan
Titanové nádobí rychle akumuluje a rozvádí teplo. Po jeho rozehřátí, je možné sporák ztlumit na minimum nebo jej úplně vypnout a pokrmy dovařit bez energie. Titanový materiál umožňuje úsporné a zdravé vaření, pečení, dušení a pečení bez použití tuků. Nádobí je velmi odolné proti nárazu, nepoškodí se pádem na podlahu, dno ani stěny se nedeformují při prudkém ochlazení nebo zahřátí. Doba varu je výrazně zkrácena díky rovnosti dna. Titanové nádobí můžete dát do myčky.
Varné sklo
Do trouby a mikrovlnných trub je na trhu řada misek, rendlíků a pekáčů z pyrexového skla, které dobře odráží teplo zpět do nádobí a tím se proces vaření a pečení urychlí. Stejně tak poslouží nádobí z živcového porcelánu či bílé kameniny. Veškeré nádobí z varného skla se snadno čistí buď ručně či v myčce.
Mikrokeramika
Nádobí s povrchovou úpravou Micro Ceramic je odolnější proti otěru než nádobí s jinou povrchovou úpravou (teflon, granit). Na rozdíl od jiných materiálů dovoluje používat kovové pomůcky (například obracečky či lžíce). Další předností nádobí s úpravou Micro Ceramic je, že se nedeformuje ani při prudkých změnách teplot, pokrmy se v něm nepřipalují a z tohoto důvodu se nádobí velmi snadno udržuje a myje . Po použití je stačí vytřít papírovou utěrkou a poté je umýt saponátem.
Autor: Irena Forejtová
Foto: archiv firem Beka, Ballarini, Simax