Jakou si vybrat pekárnu
Záleží na tom, co od pekárny očekáváte. I když většina typů pekáren vypadá na první pohled stejně, (hnětací háky v pečící nádobě, průhledné víko a pár tlačítek) přece jen se od sebe liší. Základní program, od hnětení a kynutí až po upečení různých druhů chleba, zvládá každý typ pekáren. Záleží ale na typu a značce kolik funkcí je schopna nabídnout. Některé pekárny mají i další programy, například na přípravu těsta na bagety, croissanty, rohlíky nebo pizzu. A sledovat čas upečení také nemusíte. Většina pekáren má nastavitelný digitální časovač, který zajistí automatické pečení ve vámi zvolenou dobu. Při vybírání té správné pekárny se řiďte hlavně obsahem pečící nádoby, cenou, kterou jste ochotni obětovat a dostupností servisu pro vámi vybranou značku.
Z čeho péct?
Provoz elektronické pekárny je velmi jednoduchý: stačí nasypat přísady, stisknout knoflík a za pár hodin se bytem rozvoní čerstvý chléb. Mouku nebo již hotové chlebové směsi, droždí, koření a sezamové posypy běžně seženete v koutcích racionální výživy v hypermarketech nebo si je přímo objednáte do výrobců.
Levnější nebo dražší pekárnu
Nejoblíbenějším typem pekárny (střední cenové kategorie) je Eta Siesta 0149 s devíti přednastavitelnými programy pro přípravu chleba. To znamená, co program to jiný druh chleba. Upečte si třeba tmavý žitný, univerzál, špaldový, s rozinkami, graham, s podmáslím, zkrátka stačí si vybrat program podle toho co kdo rád. Forma o objemu 1,3 kilogramu umožní upéct bochník běžné hmotnosti pro čtyřčlennou rodinu. Přípravu usnadní displej se zobrazením stavu a proces kynutí a pečení se dá pohodlně sledovat vyjímatelným víkem se skleněným průzorem. Příprava těsta i pečení jsou plnoautomatické, s možností volby množství těsta. Časovač hlídá dobu pečení. Pekárna má i další programy: pro přípravu džemů, přípravu těsta na dortové korpusy, těsta pro pizzu, peče bagety a preclíky a dokonce je i možnost přípravy bezlepkového chleba.
Na nejvyšší cenové příčce jsou domácí pekárny německého výrobce Unold, ale zato poskytují opravdový komfort. V íceúčelové pekárny mají speciální programy pečení všech druhů pečiva, sušení ovoce, ohřívání jídel či výrobu jogurtů a sýrů. Mezi ně patří i typ Unold, které jsou, kromě běžných funkcí, jako je dvojitý hnětač s obousměrným chodem či nastavení hmotnosti bochníku, plně digitalizované, což většinou nadchne především muže. Mají osvětlený LCD displej pro přesné zadání průběhu programu a nastavují se naprogramováním různých procesů až na 13 hodin předem. Silikonová pečící forma usnadňuje vyklápění housek či koláčků. Jako příslušenství si můžete objednat nerez formu na chleba, jehlový teploměr či pár rozptylovacích plechů.
Návratnost domácí pekárny závisí na tom jak často domácí pekárnu využijeme. Při započítání všech surovin (mouky, droždí, soli a kmínu) a spotřeby elektřiny na pečení vyjde pecen žitného chleba zhruba na šestnáct až osmnáct korun.
Autor: Irena Forejtová
Foto: archiv firem