Dnes jsou topinkovače oblíbeným a téměř nezbytným vybavením i mnoha českých domácností. Výrobci se doslova předhánějí, aby nám přípravu toastu usnadnili, a tak se na trhu objevuje celá škála topinkovačů, které se od sebe liší materiálem, funkcemi a samozřejmě cenou.
Jak vybrat ten správný?
Téměř u všech typů topinkovačů lze nastavit stupeň a intenzitu opékání, přičemž při dosažení požadovaného propečení se přístroj automaticky vypne a topinky nám samy vyskočí. Některé topinkovače jsou navíc vybaveny nástavcem na rozpékaní pečiva, a tak pokud zrovna nemáte po ruce toastový chléb, můžete si pochutnat i na starší housce. Důležitým vybavením všech přístrojů je bezesporu vyjímatelná zásuvka na drobky. Ta nám usnadní čištění topinkovače po jeho použití a zabrání tak připalování zbytků. Lepší přístroje jsou vybaveny i dalšími přidanými funkcemi jako je např. rozmrazování, světelným či akustickým signálem nebo možností nastavit požadovanou šířku opékaného pečiva. Stále častěji je pak kladen důraz na design. Ceny topinkovačů se pohybují od necelých čtyř set korun až po tři tisíce za spotřebiče s vysokým výkonem.
Je libo sendvič?
Toastovač, nebo-li sendvičovač je jen další variantou topinkovačů. Jejich vnitřek tvoří teflonová plocha, která je nejčastěji rozdělena do čtyř trojuhelníků a zajišťuje, aby se nám toast nepřipálil a nepřichytil k přístroji. Již při samotném výběru přístroje třeba dbát především na kvalitu této vrstvy, která se u levnějších přístrojů často odlupuje a zůstává přichycena na jídle. U dražších modelů sendvičovačů (tzv. 3 v 1) jsou tyto plochy vyměnitelné a přístroj tak lze používat nejen k výrobě sendvičů, ale také jako waflovač či gril na maso. Po použití lze jednotlivé plochy umýt v myčce na nádobí, čímž se zajistí jejich důkladnější vyčištění. Podobně jako klasické topinkovače, jsou i sendvičovače vybaveny akustickým či světelným signálem, který nás upozorní na to, že je sendvič hotový či máme dostatečně rozpálenou plochu. Nejlevnější sendvičovače pořídíte již od tří set korun, cena kvalitnějších se pohybuje v řádech jednoho až dvou tisíc korun.
Autor: Ing. Kateřina Maňasová
Foto: archiv firem