Šunková omáčka na pizzu se žampiony a zakysanou smetanou je vynikající volbou pro všechny milovníky sytějších a bohatších chutí. Tato omáčka spojuje jemnou chuť kvalitní šunky s lahodnou houbovou příchutí žampionů a krémovým základem, obohaceným o zakysanou smetanu. Výsledkem je omáčka, která vaši pizzu povýší na novou úroveň. Pokud hledáte něco jiného, než klasickou rajčatovou omáčku, jste na správné adrese.
Suroviny
4 lžíce olivového oleje
1 nasekaná cibule
100g šunky
100g čerstvých žampiónů
150ml bílého vína
250g oloupaných rajčat
200g zakysané smetany
sůl
mletý pepř
špetka muškátu
1 lžíce nasekané pažitky
1 lžíce nasekané petrželky
1 lžíce škrobové moučky
Postup
Na oleji osmahneme cibuli, až zesklovatí, přidáme šunku nakrájenou na proužky a žampióny nakrájené na kostičky a vše krátce osmahneme. Zalijeme vínem, přidáme nakrájená rajčata a rozvaříme na hustou omáčku. Vmícháme zakysanou smetanu a dochutíme solí a pepřem. Škrobovou moučku rozmícháme v trošce vody a zahustíme jí omáčku. Nakonec přidáme pažitku a petrželku.
Tato omáčka se hodí na bohatě obložené pizzy, ale skvělé a chutná je i v případě, že ji použijete jako základ na těsto bez dalších přidaných surovin, nebo jen se sýrem.