Těstoviny s pestem, italsky Pasta al Pesto, jsou klasickým a chutným italským pokrmem. Jednoduchá příprava, tradiční italské suroviny a lahodná chuť. Perfektní oběd nebo večeře za pár minut.
Základem tohoto klasického receptu jsou těstoviny. Italové tradičně používají linguine, spaghetti nebo penne, ale my můžeme s úspěchem použít jakékoli těstoviny podle chuti. Doporučuji zkusit vlastní domácí těstoviny, kterými tento pokrm povýšíme na další level.
Stejně tak si můžeme jednoduše vyrobit i vlastní pesto.
Suroviny
400 g těstovin (tradičně se používají linguine, spaghetti nebo penne)
100 g bazalkového pesta (můžete použít domácí nebo kupované)
50 g strouhaného parmezánu
30 g piniových oříšků (opražených)
2 lžíce olivového oleje
Sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup
1. Příprava těstovin
Těstoviny uvaříme v osolené vodě na zkus - „al dente“, tedy tak, aby si zachovaly pevnou konzistenci a scedíme je. Trošku vodu z těstovin si uchováme (stačí cca 100 ml.)
2. Smícháme těstoviny s pestem
Těstoviny promícháme s pestem a případně přidáme trochu vody z vaření těstovin, aby se pesto rovnoměrně rozprostřelo a vytvořilo krémovou omáčku.
3. Servírování
Těstoviny s pestem rozdělte na talíře, posypte parmezánem a opraženými piniovými oříšky. Nakonec pokapejte olivovým olejem a dle chuti přidejte čerstvě mletý pepř.
Tip k servírování těstovin: Těstoviny můžeme ozdobit bazalkou, snítkou rozmarýnu nebo jinou bylinkou. Barevný kontrast udělá cherry rajčátko.