Koprové pesto s mandlemi
12.2.2025
/ redakce
Koprové pesto je originální a svěží alternativou k tradičnímu bazalkovému pestu. Jemně nasládlá a aromatická chuť kopru se skvěle doplňuje s mandlemi, citronovou šťávou a olivovým olejem. Toto pesto je ideální pro milovníky výraznějších chutí a skvěle se hodí nejen k těstovinám, ale také jako dochucovadlo k rybám, bramborám nebo pečené zelenině. Díky jednoduché přípravě a neotřelé kombinaci chutí si koprové pesto rychle najde místo ve vaší kuchyni.
Suroviny
- 2 hrnky čerstvého kopru (bez silnějších stonků)
- 1/2 hrnku mandlí (mohou být i vlašské ořechy nebo kešu)
- 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
- 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu (lze nahradit Pecorinem pro výraznější chuť)
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky mořské soli
- čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Postup
- Kopr důkladně omyjte a osušte. Mandle lehce opražte na suché pánvi, aby získaly intenzivnější chuť.
- Do mixéru vložte kopr, mandle, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř.
- Přilijte olivový olej a mixujte do hladké konzistence. Nakonec přidejte nastrouhaný parmazán a krátce promixujte.
- Ochutnejte a případně upravte dochucení dle potřeby.
- Pesto ihned podávejte nebo uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici až 5 dní. Lze i zamrazit na několik měsíců.