Koprové pesto s mandlemi

12.2.2025 / redakce

Koprové pesto je originální a svěží alternativou k tradičnímu bazalkovému pestu. Jemně nasládlá a aromatická chuť kopru se skvěle doplňuje s mandlemi, citronovou šťávou a olivovým olejem. Toto pesto je ideální pro milovníky výraznějších chutí a skvěle se hodí nejen k těstovinám, ale také jako dochucovadlo k rybám, bramborám nebo pečené zelenině. Díky jednoduché přípravě a neotřelé kombinaci chutí si koprové pesto rychle najde místo ve vaší kuchyni.

Suroviny

  • 2 hrnky čerstvého kopru (bez silnějších stonků)
  • 1/2 hrnku mandlí (mohou být i vlašské ořechy nebo kešu)
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu (lze nahradit Pecorinem pro výraznější chuť)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Postup

  1. Kopr důkladně omyjte a osušte. Mandle lehce opražte na suché pánvi, aby získaly intenzivnější chuť.
  2. Do mixéru vložte kopr, mandle, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř.
  3. Přilijte olivový olej a mixujte do hladké konzistence. Nakonec přidejte nastrouhaný parmazán a krátce promixujte.
  4. Ochutnejte a případně upravte dochucení dle potřeby.
  5. Pesto ihned podávejte nebo uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici až 5 dní. Lze i zamrazit na několik měsíců.

Italská kuchyně - další recepty