Pesto z pečených paprik s mandlemi

12.2.2025 / redakce

Pesto z pečených paprik je lahodnou alternativou k tradičnímu zelenému pestu a přináší do vaší kuchyně sladkou a jemně kouřovou chuť. Pečené papriky dodávají omáčce výraznou barvu a nasládlou chuť, která se skvěle doplňuje s mandlemi, česnekem a parmazánem. Toto pesto je ideální k těstovinám, jako pomazánka na pečivo nebo jako dip k zelenině. Díky jednoduché přípravě a výrazné chuti si ho oblíbíte nejen v teplé kuchyni, ale i jako studený doplněk různých pokrmů.

Suroviny

  • 3 větší červené papriky (upečené a oloupané)
  • 1/2 hrnku mandlí (mohou být i vlašské ořechy nebo piniové oříšky)
  • 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • čerstvě mletý černý pepř dle chuti
  • špetka sušené chilli papričky (volitelné pro pikantnější chuť)

Postup

  1. Papriky opečte v troubě nebo na grilu, dokud slupka nezčerná. Nechte je zapařit v sáčku nebo zakryté misce, poté oloupejte slupku a odstraňte semínka.
  2. Mandle lehce opražte na suché pánvi, aby získaly výraznější chuť.
  3. Do mixéru vložte papriky, mandle, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř.
  4. Přilijte olivový olej a mixujte do hladké konzistence. Nakonec přidejte parmazán a krátce promixujte. Pro pikantní variantu přidejte špetku chilli.
  5. Ochutnejte a případně upravte dochucení dle potřeby.
  6. Pesto ihned podávejte nebo uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici až 5 dní. Lze zamrazit na několik měsíců.

Italská kuchyně - další recepty