Pesto z pečených paprik s mandlemi
12.2.2025
/ redakce
Pesto z pečených paprik je lahodnou alternativou k tradičnímu zelenému pestu a přináší do vaší kuchyně sladkou a jemně kouřovou chuť. Pečené papriky dodávají omáčce výraznou barvu a nasládlou chuť, která se skvěle doplňuje s mandlemi, česnekem a parmazánem. Toto pesto je ideální k těstovinám, jako pomazánka na pečivo nebo jako dip k zelenině. Díky jednoduché přípravě a výrazné chuti si ho oblíbíte nejen v teplé kuchyni, ale i jako studený doplněk různých pokrmů.
Suroviny
- 3 větší červené papriky (upečené a oloupané)
- 1/2 hrnku mandlí (mohou být i vlašské ořechy nebo piniové oříšky)
- 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu
- 2 stroužky česneku
- 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
- šťáva z 1/2 citronu
- 1/2 lžičky mořské soli
- čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- špetka sušené chilli papričky (volitelné pro pikantnější chuť)
Postup
- Papriky opečte v troubě nebo na grilu, dokud slupka nezčerná. Nechte je zapařit v sáčku nebo zakryté misce, poté oloupejte slupku a odstraňte semínka.
- Mandle lehce opražte na suché pánvi, aby získaly výraznější chuť.
- Do mixéru vložte papriky, mandle, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř.
- Přilijte olivový olej a mixujte do hladké konzistence. Nakonec přidejte parmazán a krátce promixujte. Pro pikantní variantu přidejte špetku chilli.
- Ochutnejte a případně upravte dochucení dle potřeby.
- Pesto ihned podávejte nebo uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici až 5 dní. Lze zamrazit na několik měsíců.