Mátové pesto s kešu oříšky a citrónovou šťávou

12.2.2025 / redakce

Pokud hledáte svěží alternativu ke klasickému bazalkovému pestu, mátové pesto je skvělou volbou. Kombinace máty, kešu oříšků a citronové šťávy vytváří lehkou, osvěžující omáčku, která se skvěle hodí k letním pokrmům. Mátové pesto je ideální k dochucení grilované zeleniny, ryb nebo jako netradiční pomazánka na pečivo. Jeho jemná, nasládlá chuť s citronovým nádechem přináší novou dimenzi chutí do vaší kuchyně. Navíc je jeho příprava rychlá a jednoduchá – stačí pár minut v mixéru a máte hotovo.

Suroviny

  • 3 hrnky mátových listů (lehce stlačených, bez stonků)
  • 1/4 hrnku kešu oříšků nebo mandlí
  • 1 stroužek česneku (nakrájený)
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu
  • kůra z 1/3 citronu
  • 1/4 lžičky soli (dle chuti)
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Mátové listy omyjte a osušte (ideálně za použití salátové odstředivky).
  2. Do mixéru nejdříve přidejte olivový olej, poté zbytek ingrediencí. Mixujte do hladké pasty.
  3. Pokud je pesto příliš husté, přidejte lžíci nebo dvě studené vody.
  4. Dochutťe solí a pepřem dle vlastní chuti.

Italská kuchyně - další recepty