Mátové pesto s kešu oříšky a citrónovou šťávou
12.2.2025
/ redakce
Pokud hledáte svěží alternativu ke klasickému bazalkovému pestu, mátové pesto je skvělou volbou. Kombinace máty, kešu oříšků a citronové šťávy vytváří lehkou, osvěžující omáčku, která se skvěle hodí k letním pokrmům. Mátové pesto je ideální k dochucení grilované zeleniny, ryb nebo jako netradiční pomazánka na pečivo. Jeho jemná, nasládlá chuť s citronovým nádechem přináší novou dimenzi chutí do vaší kuchyně. Navíc je jeho příprava rychlá a jednoduchá – stačí pár minut v mixéru a máte hotovo.
Suroviny
- 3 hrnky mátových listů (lehce stlačených, bez stonků)
- 1/4 hrnku kešu oříšků nebo mandlí
- 1 stroužek česneku (nakrájený)
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu
- kůra z 1/3 citronu
- 1/4 lžičky soli (dle chuti)
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Mátové listy omyjte a osušte (ideálně za použití salátové odstředivky).
- Do mixéru nejdříve přidejte olivový olej, poté zbytek ingrediencí. Mixujte do hladké pasty.
- Pokud je pesto příliš husté, přidejte lžíci nebo dvě studené vody.
- Dochutťe solí a pepřem dle vlastní chuti.