Koriandrové pesto s piniovými oříšky a citronem
12.2.2025
/ redakce
Koriandrové pesto je zajímavou alternativou k tradičnímu bazalkovému pestu a přináší do vaší kuchyně exotický nádech. Čerstvý koriandr dodává pestu svěží a lehce citrusovou chuť, která se skvěle doplňuje s opraženými piniovými oříšky, citronovou šťávou a parmazánem. Tato varianta pesta je ideální nejen k těstovinám, ale i jako dip k pečivu, dochucení grilovaného masa nebo zeleniny. Koriandrové pesto je jednoduché na přípravu a díky své intenzivní chuti oživí každý pokrm.
Suroviny
- 2 hrnky čerstvého koriandru
- 2 stroužky česneku
- 1/4 hrnku piniových oříšků
- 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
- šťáva z 1/2 citronu
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu
Postup
- Otrhejte koriandrové listy ze stonků.
- Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
- Piniové oříšky opražte na pánvi dozlatova.
- Do mixéru přidejte olivový olej, piniové oříšky, citronovou šťávu, sůl, pepř, česnek a parmazán. Krátce mixujte na nejnižší stupeň. Poté přidejte koriandr a mixujte, dokud nebude pesto hladké.