Koriandrové pesto s piniovými oříšky a citronem

12.2.2025 / redakce

Koriandrové pesto je zajímavou alternativou k tradičnímu bazalkovému pestu a přináší do vaší kuchyně exotický nádech. Čerstvý koriandr dodává pestu svěží a lehce citrusovou chuť, která se skvěle doplňuje s opraženými piniovými oříšky, citronovou šťávou a parmazánem. Tato varianta pesta je ideální nejen k těstovinám, ale i jako dip k pečivu, dochucení grilovaného masa nebo zeleniny. Koriandrové pesto je jednoduché na přípravu a díky své intenzivní chuti oživí každý pokrm.

Suroviny

  • 2 hrnky čerstvého koriandru
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 hrnku piniových oříšků
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu

Postup

  1. Otrhejte koriandrové listy ze stonků.
  2. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
  3. Piniové oříšky opražte na pánvi dozlatova.
  4. Do mixéru přidejte olivový olej, piniové oříšky, citronovou šťávu, sůl, pepř, česnek a parmazán. Krátce mixujte na nejnižší stupeň. Poté přidejte koriandr a mixujte, dokud nebude pesto hladké.

Italská kuchyně - další recepty