Suroviny

400g polohrubé mouky
30g droždí
1 lžíce cukru
1/4l vlažné vody
1 lžička soli
2 lžíce olivového oleje

Postup

Do vhodné velké nádoby vsypeme mouku, přidáme rozdrobené droždí rozmíchané ve vodě, lžíci cukru, lžičku soli a 2 lžíce oleje. Vše řádně promícháme a zpracujeme na těsto. K míchání můžeme použít kuchyňský robot. Těsto v nádobě přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1/2 hodiny kynout.

kynuté těsto na pizzu

Po půl hodině těsto znovu propracujeme a podle potřeby buď necháme v celku nebo rozdělíme na 2-4 díly (záleží, jak velké pizzy chceme dělat). Zaprášíme trochou mouky a necháme dalších 30 minut kynout. 

Poté těsto znovu důkladně propracujeme a vyválíme tenké placky (případně jednu velkou). Plech na pečení nebo formu na pizzu vymažeme tukem nebo olejem, případně použijeme pečící papír, a umístíme na něj těsto. 

Přidáme suroviny dle chuti a pečeme v troubě předehřáté na teplotu 240 st.C nebo vyšší. Čím vyšší teplota, tím lépe. Při 240 st.C pečeme pizzu cca 10-15 minut, záleží na tloušťce těsta. Čím je těsto tenčí, tím kratší doba pečení bude potřeba.