Zázvorová zmrzlina s rumovým sirupem je lahodný dezert, který spojuje jemnou krémovou konzistenci zmrzliny s pikantní chutí zázvoru a sladkou vůní rumového sirupu. Tento netradiční dezert potěší vaše chuťové buňky svou osvěžující kombinací, která je ideální pro letní dny nebo jako elegantní sladká tečka po večeři. Zázvor dodává zmrzlině příjemný říz, zatímco rumový sirup ji krásně doplňuje svou bohatou a karamelovou chutí. Připravte si tento dezert a vychutnejte si spojení exotických chutí v každém soustu!

Suroviny

Zmrzlina:
300ml mléka
200ml čerstvé smetany
150g cukru
30g čerstvého nastrouhaného zázvoru
8 žloutků
rum

Sirup:
máslo
rum
hrozinky
cukr

Postup

Zmrzlina: Žloutky ušlehejte s cukrem, potom k nim přilijte horké mléko a smetanu a promíchejte. Směs přendejte na oheň a za stálého míchání metlou zahřívejte tak dlouho, dokud nezhoustne na sametově jemný krém. Dávejte pozor, aby se nezačal vařit (teplota nesmí přesáhnout 75–78°C, jinak by se krém mohl srazit). Zhoustlý krém odstavte z ohně, vmíchejte do něj strouhaný zázvor a lžíci rumu, nechte vychladnout, potom krém nalijte do zmrzlinového strojku a podle návodu vyrobte zmrzlinu.

Mezitím připravte sirup: na pánvičce rozehřejte lžíci másla s 2 lžícemi cukru a zahřívejte tak dlouho, až směs získá oříškovou barvu. Potom přidejte 2 hrsti hrozinek namočených do vlažné vody, přilijte 2–3 lžíce rumu, ten zapalte, po dohoření plamene sirup zřeďte trochou vody a nechte vychladnout. Zmrzlinu rozdělte do misek, polijte vlažným sirupem a libovolně ozdobte jemnými sušenkami či trubičkami.