Křehký koláč s kokosovým krémem je dokonalou kombinací jemného kakaového těsta a lahodného krému s exotickou chutí kokosu. Tento dezert je ideální pro slavnostní příležitosti i jako sladká odměna ke kávě či čaji. Křehké těsto obohacené o mleté mandle a kakaový nádech tvoří dokonalý základ, který se krásně doplňuje s jemným a voňavým kokosovým krémem. Pečený s dekorativní mřížkou a posypaný moučkovým cukrem zaujme nejen svou chutí, ale i vzhledem. Připravte si tento elegantní koláč a nechte se unést harmonií chutí, která potěší každého milovníka sladkostí!

Suroviny

Křehké těsto:
250g hladké mouky
150g másla
80g cukru
20g mletých mandlí
15g kakaa
3 žloutky
1 vanilinový cukr

Kokosový krém:
400ml kokosového mléka
250ml mléka
80g cukru
50g rýžové mouky
50g jemně mletých mandlí

Postup

Křehké těsto: Rukama promněte mouku s máslem na drobenku. Tu potom nasypte na vál, uprostřed udělejte důlek, do něj nalijte žloutky, přidejte cukr, mleté mandle, proseté kakao a vanilinový cukr. Těsto velmi rychle propracujte špičkami prstů, aby zůstalo co nejchladnější. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout na cca 45 minut do chladničky.

Mezitím připravte kokosový krém: mléko nalijte do hrnce, přilijte kokosové mléko a pečlivě rozmíchejte. Přidejte další ingredience a za stálého míchání směs 3–4 minuty povařte na hustý krém. Nechte vychladnout a často promíchávejte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup.

Na pomoučeném válu rozválejte těsto na tloušťku cca 3–4 mm. Rozválené těsto přeneste do dortové rozevírací formy (Ø 25 cm), po okrajích seřízněte a na povrch nalijte vychladlý kokosový krém. Povrch koláče poklaďte mřížkou z odřezků těsta. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte cca 1 hodinu. Jakmile povrch koláče zezlátne, přikryjte ho alobalem. Hotový koláč vyjměte z trouby, nechte vychladnout a podávejte posypaný moučkovým cukrem.