Americký dýňový chléb

20.2.2025 / redakce

Dýňový chléb je jedním z nejoblíbenějších podzimních receptů v americké kuchyni. Jeho bohatá chuť, vláčná struktura a hřejivé aroma skořice, muškátového oříšku a hřebíčku z něj dělají ideální pochoutku pro chladné dny. Tento tradiční recept se v USA peče už po generace a často se podává k snídani, jako svačina nebo dezert ke kávě. Díky dýňovému pyré je chléb neuvěřitelně jemný a vláčný, zatímco přidané ořechy nebo čokoládové kousky mu dodávají ještě intenzivnější chuť.

Výhodou tohoto receptu je nejen jeho jednoduchost, ale i možnost variací – můžete jej připravit ve zdravější verzi s celozrnnou moukou, doplnit sušeným ovocem nebo dokonce upéct ve formě muffinů. Skvěle chutná samotný i s máslem či smetanovým sýrem. Pokud hledáte ideální podzimní recept, který provoní váš domov a potěší každého u stolu, americký dýňový chléb je jasnou volbou!

Suroviny

  • 220 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 3/4 lžičky soli
  • 2 vejce (velká, pokojové teploty)
  • 100 g krystalového cukru
  • 150 g světlého nebo tmavého hnědého cukru
  • 340 g dýňového pyré (neslazeného)
  • 120 ml rostlinného oleje (řepkový nebo rozpuštěný kokosový olej)
  • 60 ml pomerančové šťávy
  • 120 g čokoládových kousků (volitelné)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a umístěte rošt do spodní třetiny trouby, aby se chléb nepřipálil shora. Formu na chléb (cca 23 × 13 cm) vymažte tukem nebo vyložte pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek, hřebíček, zázvor a sůl.
  3. V jiné míse vyšlehejte vejce s krystalovým a hnědým cukrem do hladka. Přidejte dýňové pyré, olej a pomerančovou šťávu a dobře promíchejte.
  4. Spojte suché a mokré ingredience a jemně promíchejte, dokud se vše nespojí. Pokud chcete, přidejte čokoládové kousky.
  5. Těsto nalijte do připravené formy a pečte 60–65 minut. V polovině pečení můžete chléb přikrýt alobalem, aby se vršek nepřipálil.
  6. Pro kontrolu propečení vložte do středu chleba špejli – pokud vyjde čistá, chléb je hotový.
  7. Nechte chléb vychladnout ve formě na mřížce před krájením a podáváním.

Dezerty a moučníky - další recepty