Rychlá baklava z listového těsta

4.4.2025 / redakce

Baklava nemusí být složitá na přípravu. Pokud nemáte k dispozici tradiční filo těsto, zkuste rychlou alternativu s listovým těstem, které je běžně dostupné a snadno se s ním pracuje. Výsledkem je voňavý, křupavý dezert plný ořechů a medového sirupu, který potěší každého milovníka sladkostí. Tato verze je ideální pro ty, kdo hledají jednodušší, ale stále chutný způsob, jak si dopřát trochu orientální sladkosti i bez dlouhého vrstvení.

Suroviny

Na těsto a náplň:

  • 1 balení rozváleného listového těsta (ideálně chlazeného)

  • 200 g vlašských ořechů (nebo směsi s mandlemi), jemně nasekaných

  • 1 lžička skořice

  • 60 g rozpuštěného másla (na potření)

Na sirup:

  • 150 g cukru

  • 100 ml vody

  • 2 lžíce medu

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • kousek citronové kůry nebo kousek celé skořice (volitelně)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Pekáček (cca 20×30 cm) lehce vymažte máslem.
  2. Připravte ořechovou směs – nasekané ořechy smíchejte se skořicí.
  3. Listové těsto rozdělte na dvě části. První část rozložte do formy a potřete rozpuštěným máslem.
  4. Posypte vrstvou ořechů, poté přikryjte druhou částí těsta a opět potřete máslem. Ostrým nožem nařežte na čtverce nebo kosočtverce.
  5. Pečte přibližně 25–30 minut, dokud povrch není zlatavý a křupavý.
  6. Mezitím připravte sirup: cukr, vodu, citron a volitelné koření dejte do hrnce, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut. Odstavte a vmíchejte med. Nechte mírně vychladnout.
  7. Horkou upečenou baklavu přelijte sirupem. Nechte zcela vychladnout, aby těsto nasáklo a dezert zvláčněl.

Dezerty a moučníky - další recepty