Domácí filo těsto
Filo těsto, známé také jako yufka, je duší celé řady slavných receptů – od vrstvené baklavy až po řecké slané koláče jako spanakopita. V obchodě ho najdete hotové, ale nic se nevyrovná jeho domácí verzi. Ručně tažené pláty tenké jako papír, jemně pružné a voňavé po olivovém oleji, dodají každému receptu autentičnost a chuť, kterou s kupovaným těstem nelze srovnat.
Připravit filo těsto vyžaduje čas a trpělivost. Nejde jen o přesné odměření surovin, ale především o správnou techniku – vyválení těsta do téměř průsvitných vrstev a citlivou práci, aby zůstalo vláčné a neztrácelo na jemnosti. Proces může připomínat meditační rituál: pomalý, soustředěný a s uspokojením z každé vytažené vrstvy.
Tradiční filo se připravuje jen z několika málo surovin – mouky, vody, soli a trošky oleje s octem, které zlepšují pružnost těsta. Pravé umění však spočívá ve vyvalování – těsto se musí téměř „vytáhnout“ do požadované tenkosti. Každý krok má svůj význam a dohromady tvoří základ jednoho z nejkřehčích těst světa.
Pro vizuální představu o přípravě domácího filo těsta doporučujeme následující video
Ať už plánujete připravit tradiční baklavu, nebo se pustit do slaných závitků plněných sýrem či zeleninou, domácí filo dodá vašemu pečení punc výjimečnosti. Zde najdete recept na dva tradiční a nejznávější druhy baklavy, v kterých využijete filo těsto.
Než se pustíte do receptu, který je uvedený níže, přidáme ještě prá rad, tipů a poznatků:
- Ocet v těstě zlepšuje jeho elasticitu a zabraňuje trhání.
- Škrob místo mouky na podsypání je klíčem ke skutečně tenkým a nelepivým plátům.
- Udržujte těsto vlhké. Filo těsto rychle vysychá a stává se křehkým. Při práci s ním zakryjte nepoužité listy potravinovou fólií nebo vlhkou utěrkou, aby zůstaly pružné.
- Používejte dostatek tuku: Každou vrstvu filo těsta potřete rozpuštěným máslem nebo olejem. To nejen zlepšuje chuť, ale také zajišťuje křupavost a oddělení jednotlivých vrstev po upečení.
- Pracujte rychle a opatrně. Filo těsto je velmi tenké a může se snadno trhat. Při manipulaci buďte opatrní a snažte se pracovat rychle, aby těsto nevyschlo.
Suroviny
-
240 g hladké mouky (plus trochu navíc na podsypávání)
-
20–25 ml olivového oleje (cca 5 lžiček)
-
3 g jemné soli (½ lžičky)
-
180 ml teplé vody (cca 43 °C)
-
10 ml bílého vinného octa (2 lžičky)
-
60 g kukuřičného škrobu (na podsypávání)
Postup
- Do mísy prosejte mouku a uprostřed vytvořte důlek. Do něj nalijte olivový olej a přidejte sůl.
- Přilijte teplou vodu a bílý vinný ocet. Míchejte, dokud se těsto nezačne spojovat a neodlepí se od stěn mísy, což trvá přibližně 1–2 minuty.
- Přendejte těsto na lehce pomoučenou pracovní plochu a hněťte, dokud nebude hladké a pružné, asi 5–7 minut.
- Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte ho odpočívat při pokojové teplotě alespoň 1 hodinu.
- Po odpočinku rozdělte těsto na 20 stejných částí a z každé vytvarujte kuličku.
- Každou kuličku rozválejte na lehce pomoučené ploše na tenký plát o průměru cca 12–15 cm.
- Pláty těsta můžete vrstvit s náplní dle vašeho výběru a péct podle zvoleného receptu.