Upečte si lahodný tvarohový koláč – jemný, vláčný a plný krémové náplně z tvarohu. Jednoduchý recept, který potěší svou chutí i snadnou přípravou. Ideální dezert ke kávě nebo na rodinné oslavy!
Suroviny
Těsto:
300g polohrubé mouky
150g másla
80g cukru
1 vejce
špetka soli
Náplň:
6 vajec
250g cukru
500g tvarohu
125g kysané smetany
špetka soli
1 chemicky neošetřený citrón
50g solamylu
80g rozinek
100g másla
tuk na vymaštění
moučkový cukr
Postup
Z mouky, měkkého másla, cukru, vejce a špetky soli vypracujeme těsto, z kterého utvoříme bochánek, zabalíme do fólie a chladíme 60 minut.
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem do napěněného krému, vmícháme tvaroh, zakysanou smetanu a sůl.
Citrón důkladně umyjeme v horké vodě a kůru nastrouháme. Šťávu vymačkáme. Šťávu, kůru a solamyl vmícháme do tvarohového krému. Přidáme rozinky a tekuté máslo.
Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme jej do tvarohu.
Vymastíme formu na pečení a vložíme na ni vyválený plát křehkého těsta. Naneseme tvarohovou náplň.
Pečeme zhruba 40 minut v troubě předehřáté na 220 stupňů.
Koláč vyjmeme z trouby a necháme 10 minut stát.
Znovu jej vložíme do trouby a dopékáme dalších 10 minut.
Vyjmeme jej, necháme vychladnout a pocukrujeme.