Pečené kuře s jablky
29.6.2005
/ Jindřiška
Suroviny
menší kuře, 60g másla, 4 jablka, 80g brusinkového kompotu, lžíce rajčatového kečupu, 1dl bílého vína, sůl, kari, mletý pepř, 20g másla na vymazání misky
Postup
Kuře rozkrájíme na čtvrtky, opláchneme ve studené vodě a osušíme čistou utěrkou.
Lehce posolíme a poprášíme kořením, vložíme do kastrolu s rozpuštěným máslem a krátce osmahneme.
Potom podlijeme sběračkou horké vody nebo vývaru z drůbků, vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Během pečení občas přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby mírně podléváme.
Jablka opláchneme a trubičkou na kremrole vykrojíme jádřinec tak, aby vznikl kruhovitý otvor uprostřed jablka.
Otvor naplníme brusinkovým kompotem a jablka naskládáme do zapékací misky dobře vymazané máslem.
Podlijeme částí bílého přírodního vína a v troubě upečeme.
Zbytek vína přilijeme k poloměkkým jablkům spolu s rajčatovým kečupem a dopečeme do měkka.
Štávu z upečeného kuřete spojíme se šťávou z jablek a přeléváme jí porce kuřete s jablkem na talířích.