Pokud hledáte recept, který je jednoduchý na přípravu, ale zároveň přináší sofistikovanou a svěží chuť, pak je toto citronové kuře skvělou volbou. Kombinace šťavnatého masa marinovaného v olivovém oleji, česneku, čerstvém tymiánu a citronové šťávě dodává pokrmu výraznou vůni i jemnou kyselost. Pečené brambory jsou krásně křupavé na povrchu a jemné uvnitř, zatímco olivy a pražené mandle přidávají pokrmu lehce slaný a oříškový nádech, který jej povyšuje na opravdovou delikatesu.

Tento recept je inspirován středomořskou kuchyní, která se vyznačuje svěžími surovinami a jednoduchými postupy. Díky pečení v jedné nádobě se chutě dokonale propojí a pokrm je šťavnatý a plný vůní. Navíc nevyžaduje složitou přípravu ani dlouhé hodiny u plotny – stačí maso naložit, nechat marinovat a pak už jen nechat troubu odvést většinu práce.

Citronové kuře je ideální pro rodinný oběd nebo večeři s přáteli. Skvěle se hodí k lehkému bílému vínu a doplnit ho můžete například čerstvou zeleninou nebo jogurtovým dipem. Díky jednoduchosti a lahodné chuti si tento pokrm jistě oblíbíte a zařadíte ho mezi své oblíbené recepty.

Suroviny

  • 4 kuřecí prsa
  • 4 kuřecí stehna
  • 2 stroužky česneku
  • Šťáva z ½ citronu
  • 70 ml olivového oleje
  • Sůl, pepř podle chuti
  • 2,5 lžíce čerstvého tymiánu (nebo 1 lžíce sušeného)
  • 1 kg drobných brambor
  • ½ citronu na pečení
  • 50 g zelených oliv
  • 40 g loupaných mandlí

Postup

Příprava marinády
Česnek oloupejte a utřete do pasty. Smíchejte 50 ml olivového oleje, česnek, šťávu z citronu, 1 lžíci tymiánu, sůl a pepř.

Marinování kuřete
Kuřecí maso vložte do mísy nebo zipového sáčku, zalijte marinádou a nechte v lednici alespoň 1 hodinu (ideálně 2–3 hodiny). Během marinování maso několikrát promíchejte.

Příprava brambor
Brambory omyjte a podélně rozpulte. Smíchejte se zbývajícím olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte zbylým tymiánem. Rozložte je na plech řeznou plochou dolů.

Skládání do pekáče
Marinované kuře rozložte do pekáče. Citron nakrájejte na dílky a spolu s olivami a mandlemi rozmístěte kolem masa. Zakapejte zbylým nálevem z marinování.

Pečení
Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory pečte na jednom plechu, kuře na druhém. Pečte přibližně 45 minut, dokud nebude maso zlatavé a šťavnaté a brambory křupavé.

Servírování
Kuře podávejte s pečenými bramborami a doplňte čerstvými bylinkami nebo jogurtovým dipem.