Milujete pikantní jídla? Pak jsou kuřecí křídla v pálivé omáčce tou pravou volbou! Tento recept spojuje křupavou zlatavou kůrku se silnou chutí česneku, chilli a jemně sladkokyselým nádechem kečupu. Díky smažení nebo pečení získají křídla dokonalou strukturu, zatímco omáčka se postará o nezapomenutelný chuťový zážitek.
Tento pokrm je ideální pro večerní posezení s přáteli, party pohoštění nebo jen tak k dobrému filmu. Omáčku si navíc můžete upravit podle vlastní chuti – pokud máte rádi pořádně ostrá jídla, přidejte trochu extra chilli nebo oblíbenou pálivou omáčku.
Připravte si křídla podle našeho jednoduchého receptu, který nabízí nejen klasické smažení, ale i lehčí pečenou variantu. Ať už je servírujete s křupavým pečivem, dipem z modrého sýra nebo svěží zeleninou, jedno je jisté – tahle pikantní pochoutka bude hitem každého stolu!
Suroviny
Na kuřecí křídla:
- 800 g kuřecích křídel
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě drceného pepře
- Olej na smažení
Na pálivou omáčku:
- 2 lžíce másla
- 150 ml kečupu
- 2 stroužky česneku (nasekané nebo prolisované)
- 1 menší cibule (najemno nakrájená)
- 1 lžička chilli vloček (nebo více dle chuti)
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1 lžíce jablečného octa (nebo citronové šťávy)
- Sůl a pepř dle chuti
Postup
Příprava kuřecích křídel
Křídla očistíme, opláchneme a rozdělíme v kloubu na menší části. V míse smícháme mouku, sůl a pepř. Křídla důkladně obalíme v moučné směsi, aby získala křupavou kůrku při smažení.
Smažení křídel
V hlubší pánvi nebo fritéze rozehřejeme olej na 170 °C a křídla smažíme dozlatova, přibližně 10–12 minut. Hotová křídla vyjmeme a necháme na papírové utěrce okapat přebytečný tuk.
Příprava pálivé omáčky
Na pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme cibuli dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek a krátce restujeme, aby se rozvoněl. Vmícháme chilli vločky, uzenou papriku a jablečný ocet. Přidáme kečup a necháme krátce provařit, aby se chutě propojily. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme přidat lžíci vody.
Dokončení a podávání
Hotovou omáčku necháme lehce zchladnout. Křídla vložíme do velké mísy, přelijeme omáčkou a důkladně promícháme, aby byla všechna křídla rovnoměrně obalená. Podáváme s čerstvým salátem, řapíkatým celerem nebo domácím dipem z modrého sýra.
Tipy pro obměnu receptu
- Pečená verze – Pokud preferujete lehčí variantu, křídla lze upéct v troubě na 200 °C po dobu 40–45 minut, v polovině otočte.
- Extra pálivost – Milovníci ostrých chutí mohou přidat habanero nebo kapku pálivé omáčky (např. sriracha).
- Křupavější kůrka – Místo mouky lze použít směs kukuřičného škrobu a prášku do pečiva.