Milujete pikantní jídla? Pak jsou kuřecí křídla v pálivé omáčce tou pravou volbou! Tento recept spojuje křupavou zlatavou kůrku se silnou chutí česneku, chilli a jemně sladkokyselým nádechem kečupu. Díky smažení nebo pečení získají křídla dokonalou strukturu, zatímco omáčka se postará o nezapomenutelný chuťový zážitek.

Tento pokrm je ideální pro večerní posezení s přáteli, party pohoštění nebo jen tak k dobrému filmu. Omáčku si navíc můžete upravit podle vlastní chuti – pokud máte rádi pořádně ostrá jídla, přidejte trochu extra chilli nebo oblíbenou pálivou omáčku.

Připravte si křídla podle našeho jednoduchého receptu, který nabízí nejen klasické smažení, ale i lehčí pečenou variantu. Ať už je servírujete s křupavým pečivem, dipem z modrého sýra nebo svěží zeleninou, jedno je jisté – tahle pikantní pochoutka bude hitem každého stolu!

Suroviny

Na kuřecí křídla:

  • 800 g kuřecích křídel
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě drceného pepře
  • Olej na smažení

Na pálivou omáčku:

  • 2 lžíce másla
  • 150 ml kečupu
  • 2 stroužky česneku (nasekané nebo prolisované)
  • 1 menší cibule (najemno nakrájená)
  • 1 lžička chilli vloček (nebo více dle chuti)
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžíce jablečného octa (nebo citronové šťávy)
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup

Příprava kuřecích křídel

Křídla očistíme, opláchneme a rozdělíme v kloubu na menší části. V míse smícháme mouku, sůl a pepř. Křídla důkladně obalíme v moučné směsi, aby získala křupavou kůrku při smažení.

Smažení křídel

V hlubší pánvi nebo fritéze rozehřejeme olej na 170 °C a křídla smažíme dozlatova, přibližně 10–12 minut. Hotová křídla vyjmeme a necháme na papírové utěrce okapat přebytečný tuk.

Příprava pálivé omáčky

Na pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme cibuli dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek a krátce restujeme, aby se rozvoněl. Vmícháme chilli vločky, uzenou papriku a jablečný ocet. Přidáme kečup a necháme krátce provařit, aby se chutě propojily. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme přidat lžíci vody.

Dokončení a podávání

Hotovou omáčku necháme lehce zchladnout. Křídla vložíme do velké mísy, přelijeme omáčkou a důkladně promícháme, aby byla všechna křídla rovnoměrně obalená. Podáváme s čerstvým salátem, řapíkatým celerem nebo domácím dipem z modrého sýra.

Tipy pro obměnu receptu

  • Pečená verze – Pokud preferujete lehčí variantu, křídla lze upéct v troubě na 200 °C po dobu 40–45 minut, v polovině otočte.
  • Extra pálivost – Milovníci ostrých chutí mohou přidat habanero nebo kapku pálivé omáčky (např. sriracha).
  • Křupavější kůrka – Místo mouky lze použít směs kukuřičného škrobu a prášku do pečiva.