Uzený úhoř je delikatesa, která zaujme nejen svou jemnou texturou, ale také bohatou chutí plnou exotických tónů. Tento pokrm kombinuje tradiční způsob zpracování ryb s ingrediencemi, které přinášejí nádech orientální kuchyně. Šao-sing víno, sójová omáčka, zázvor a česnek tvoří dokonalou marinádu, která masu úhoře propůjčí jedinečné aroma i chuť. Uzení pak celému pokrmu dodává nezaměnitelný kouřový nádech a zlatohnědou barvu. Tento recept ocení každý, kdo má rád originální chutě a nevšední kulinářské zážitky. Uzený úhoř se hodí jak na slavnostní stůl, tak jako zajímavé pohoštění pro přátele či rodinu. Připravte si tento pokrm plný vůní a vyzkoušejte, jak snadno se dá spojit tradiční řemeslo uzení s exotickými chutěmi.

Suroviny

1 menší úhoř
1 dl šao-sing vína
2 lžíce sójové omáčky
1 lžička cukru
2 stroužky česneku
½ lžičky wei-su (glutamanu sodného, lze vynechat)
Špetka nastrouhaného zázvoru
Olej na smažení
Vývar
Sůl

Postup

Příprava úhoře
Očištěného úhoře nakrájejte na menší kousky. Na hřbetní straně podél páteře udělejte několik zářezů, aby se chutě lépe vstřebaly. Kousky vložte do porcelánové nebo skleněné misky.

Marinování
Zalijte úhoře sójovou omáčkou a šao-sing vínem. Přidejte cukr, špetku soli, nastrouhaný zázvor, plátky česneku a wei-su. Nakonec směs zalijte studeným vývarem tak, aby byly všechny kousky ponořené. Misku zakryjte a dejte do chladničky na 6 hodin marinovat.

Smažení
Po marinování kousky úhoře vyjměte a nechte okapat. V pánvi rozehřejte menší množství oleje a kousky úhoře zlehka osmahněte ze všech stran.

Uzení
Osmaženého úhoře položte na rošt udírny. Uďte metodou rychlého uzení do zlatohnědé barvy a výrazné vůně. Uzení by mělo trvat přibližně 1–2 hodiny, v závislosti na výkonu vaší udírny.

Servírování 
Uzeného úhoře podávejte s čerstvým pečivem, rýží nebo salátem. Skvěle chutná i za studena jako součást předkrmů.