Mořský ďas a hřebenatky v křupavých košíčcích z pórkového těsta jsou jedinečným pokrmem, který spojuje jemnost mořských plodů s lehce nasládlou chutí pórku. Křupavé těsto vytvoří dokonalý základ pro šťavnaté kousky ryby a hřebenatek v lahodné vinné omáčce s čerstvou majoránkou. Tento elegantní recept je ideální volbou pro slavnostní příležitosti, kdy chcete své hosty oslnit nejen chutí, ale i vzhledem pokrmu.
Suroviny
250g masa z mořského ďasa nakrájeného na malé kousky
16 vyloupaných a omytých hřebenatek
suché bílé víno
majoránka
máslo
sůl
pepř
Košíčky:
300g hladké mouky
180g másla
1 pórek
sůl
Postup
Pórek nakrájený na kolečka poduste v trošce vody na 30 g másla se špetkou soli. Jakmile pórek změkne, rozmixujte ho na hladký krém. Propracujte mouku se zbylým máslem, špetkou soli a rozmixovaným pórkem. Těsto dejte odpočinout na 30 minut do chladničky, potom ho rozválejte a vykrájejte z něj 4 kolečka (Ø 20 cm) se zoubkovanými okraji. Vykrojené kolečko položte přes vhodnou formičku obrácenou dnem vzhůru a v troubě předehřáté na 180 °C pečte cca 12–14 minut. Jakmile těsto zezlátne, vyjměte formičku z trouby a postup opakujte se zbývajícími 3 kolečky těsta.
Rybí kousky mezitím krátce (2 minuty) opečte na oříšku másla a vyjměte z pánve. Na stejném základu orestujte po obou stranách hřebenatky, znovu přidejte rybí maso, osolte, opepřete a zalijte sklenkou bílého vína. Nechte chvíli probublávat, potom vyjměte rybu, omáčku zredukujte a ochuťte ji čerstvou nasekanou majoránkou. Jakmile omáčka zhoustne, vložte do ní kousky ryby, promíchejte a vše pak přendejte do 4 upečených košíčků z pórkového těsta. Ihned podávejte.