Rybí karbanátky

17.3.2025 / redakce

K výrobě karbanátků lze použít jakékoli rybí maso. Osvědčený je kapr, cejn, ale lze použít i další bílé "plevelné" ryby (plotice, karas ...). Já postupuji tak, že si z ryb udělám filety bez kůže. Tím se zbavím větších kostí. Menší kostičky, které v mase zůstanou, rozemelu při mletí. Po usmažení není v karbanátcích po kostech ani památka. 

Rybí karbanátky jsou velice chutné čerstvé, výbornou přílohou je bramborová kaše. Dobré jsou i za studena. Např. s hořčicí a chlebem. 

Suroviny

  • 1 kg rybího masa (např. kapr, cejn)

  • 3 vejce

  • 1 cibule

  • 5 stroužků česneku

  • 2 lžíce majoránky

  • sůl dle chuti

  • pepř dle chuti

  • strouhanka

  • tuk na smažení (sádlo, máslo nebo olej)

Postup

  1. Rybí maso dvakrát umeleme na nejjemnější mlecí desce (tzv. šajbě), aby se rozemlely i menší kosti.

  2. Cibuli nakrájíme najemno a česnek nastrouháme (nebo je lze umlet spolu s masem).

  3. K umletému masu přidáme vejce, cibuli, česnek, majoránku, sůl a pepř.

  4. Směs důkladně promícháme a tvarujeme malé placky (karbanátky).

  5. Karbanátky obalíme ve strouhance.

  6. Na pánvi rozehřejeme tuk (sádlo, máslo nebo olej) a karbanátky smažíme dozlatova z obou stran.

  7. Hotové karbanátky pokládáme na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.

Tipy na podávání:

  • Karbanátky chutnají skvěle čerstvé s bramborovou kaší.

  • Jsou výborné i zastudena, například s hořčicí a chlebem.

Tento jednoduchý recept je skvělou cestou, jak zužitkovat různé druhy ryb a připravit si lahodné jídlo pro celou rodinu.

Ryby a plody moře - další recepty