K výrobě karbanátků lze použít jakékoli rybí maso. Osvědčený je kapr, cejn, ale lze použít i další bílé "plevelné" ryby (plotice, karas ...). Já postupuji tak, že si z ryb udělám filety bez kůže. Tím se zbavím větších kostí. Menší kostičky, které v mase zůstanou, rozemelu při mletí. Po usmažení není v karbanátcích po kostech ani památka.
Rybí karbanátky jsou velice chutné čerstvé, výbornou přílohou je bramborová kaše. Dobré jsou i za studena. Např. s hořčicí a chlebem.
Suroviny
1kg rybího masa (např. kapr, cejn)
3 vejce
1 cibule
5 stroužků česneku
2 lžíce majoránky
sůl
pepř
strouhanka
Postup
Rybí maso 2x umeleme na jemno. Dvojím mletím rozemeleme malé kostičky, které nám při filetování mohli v mase zůstat. Přidáme vejce, na drobno nakrájenou cibuli a nastrouhaný česnek (můžeme je umlít společně s masem), majoránku a dle chuti osolíme, opepříme. Směs pořádne promícháme, a tvarujeme malé placky - karbanátky, které obalíme ve strouhance. Karbanátky smažíme na sádle nebo na másle, dle chuti.
Nejčastěji používám filety z kapra. Kapr je v našich končinách ryba, kterou bez problémů chytí každý rybář. Stejně tak kapra snadno koupíte.
Rybí maso 2x umeleme na nejjemnější šajbě.
Z masa a dalších surovin umícháme směs. Tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance.
Rybí karbanátky smaříme na sádle, másle nebo na oleji.
Po usmažení pokládáme rybí karbanátky na papírovou utěrku. Zbavíme se tak přebytečného oleje.