Thajská dýňová polévka s kokosovým mlékem

20.2.2025 / redakce

Thajská dýňová polévka s kokosovým mlékem je dokonalým spojením jemné, nasládlé chuti dýně s exotickými thajskými ingrediencemi, jako je citronová tráva, zázvor a červená kari pasta. Tato polévka je nejen výborným zahřívacím pokrmem do chladných dnů, ale také skvělým způsobem, jak zařadit více zeleniny do jídelníčku. Díky kokosovému mléku získává bohatou a krémovou konzistenci, zatímco limetková šťáva jí dodává svěží kyselý nádech.

V thajské kuchyni se dýně často kombinuje s pikantními a aromatickými ingrediencemi, které zvýrazní její přirozenou sladkost. Červená kari pasta dodává polévce jemnou pikantnost, kterou lze snadno upravit podle chuti. Kokosové mléko se postará o sametovou konzistenci a zjemnění chuti. Konečnou tečku dodává čerstvý koriandr a chilli paprička, které podtrhnou autentickou thajskou atmosféru.

Tento recept je skvělý nejen pro milovníky asijské kuchyně, ale i pro ty, kteří chtějí do svého jídelníčku zařadit více zdravých a výživných surovin. Polévka je bohatá na vitamíny A a C, obsahuje zdravé tuky z kokosového mléka a díky dýni i vlákninu podporující správné trávení.

Suroviny

  • 1 kg dýně nebo máslové dýně, oloupané a nakrájené na kostky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 střední cibule, jemně nasekaná
  • 1 lžička čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • 1 stonka citronové trávy, jemně nasekaná
  • 1–2 lžičky červené kari pasty (dle chuti)
  • 400 ml kokosového mléka (ponechte 3 lžíce na ozdobu)
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • Šťáva z 1 limetky
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
  • Čerstvý koriandr a nakrájená červená chilli paprička na ozdobu (volitelné)

Postup

Příprava dýně:
Předehřejte troubu na 200°C (180°C s ventilátorem). Dýni promíchejte s 1 lžící oleje, osolte a rozložte na plech. Pečte 30 minut, dokud není měkká a zlatavá.

Příprava základu polévky:
V hrnci rozehřejte zbylou lžíci oleje na střední teplotu. Přidejte cibuli, zázvor a citronovou trávu. Smažte 8–10 minut, dokud cibule nezměkne.

Přidání dalších ingrediencí:
Vmíchejte červenou kari pastu a smažte 1 minutu, aby se uvolnily vůně. Přidejte pečenou dýni, kokosové mléko (kromě 3 lžic) a vývar. Přiveďte k varu a nechte mírně vařit 5 minut.

Mixování:
Vyjměte citronovou trávu. Polévku nechte mírně vychladnout a poté ji rozmixujte do hladka pomocí tyčového mixéru nebo stolního mixéru.

Dochucení:
Polévku vraťte do hrnce, přidejte limetkovou šťávu, sůl a pepř dle chuti. Jemně zahřejte, pokud je to nutné.

Servírování:
Podávejte v miskách, ozdobené zbytkem kokosového mléka, čerstvým koriandrem a plátky chilli papričky, pokud máte rádi pikantní chuť.

Polévky - další recepty