Selská zelňačka s houbami

1.1.2024 / Jindřiška

Venkovská kuchyně je plná jednoduchých, ale přesto chutných pokrmů, které dokážou zasytit a zahřát. Jedním z takových jídel je i selská zelňačka s houbami. Tato polévka, oblíbená zejména v podzimních a zimních měsících, využívá dostupné suroviny jako kysané zelí, brambory a sušené lesní houby. Její příprava je nenáročná a výsledkem je bohatá polévka plná tradičních chutí, která evokuje atmosféru českého venkova. Ať už hledáte způsob, jak se zahřát po procházce v chladném počasí, nebo si jen chcete dopřát kousek tradiční české kuchyně, tato zelňačka je tou správnou

Suroviny

  • 500 g kysaného zelí
  • 200 g brambor
  • 50 g sušených hub
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 bobkový list
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1,5 l vody nebo vývaru
  • zakysaná smetana na podávání

Postup

Příprava hub:

Sušené houby namočte do teplé vody a nechte je alespoň 30 minut nabobtnat.

Základ polévky:

V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte ji dozlatova.

Přidání koření:

K orestované cibuli přidejte prolisovaný česnek, mletou papriku a kmín. Krátce orestujte, aby se koření rozvonělo.

Zelí a houby:

Přidejte kysané zelí (pokud je příliš kyselé, můžete jej předem propláchnout) a scezené houby. Vše promíchejte a zalijte vodou nebo vývarem.

Vaření:

Přidejte bobkový list, osolte a opepřete podle chuti. Přiveďte polévku k varu a vařte na mírném ohni asi 20 minut.

Brambory:

Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostky. Po 20 minutách vaření je přidejte do polévky a vařte dalších 15–20 minut, dokud nejsou brambory měkké.

Dokončení:

Vyjměte bobkový list, polévku dochuťte podle potřeby solí a pepřem.

Podávání:

Polévku podávejte horkou, ozdobenou lžící zakysané smetany a posypanou čerstvě nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Tip na obměnu receptu: Místo hub můžeme dát i 1/4 kg uzeného masa nebo klobásku. Polévka je výborná i druhý den a v létě i studená.

Polévky - další recepty