Boršč ze dvou druhů masa

1.1.2024 / Jindřiška

Boršč patří mezi nejslavnější polévky východoevropské kuchyně. Jeho výrazná chuť a sytost z něj dělají ideální pokrm pro chladnější dny. Tento recept spojuje hovězí i vepřové maso, kysané zelí, červenou řepu a aromatické koření do dokonale vyvážené kombinace. Tajemství boršče spočívá v pomalém vaření, které umožní chutím se dokonale propojit. Nejlépe chutná druhý den, kdy se ještě více rozleží. Připravte si tuto tradiční polévku a dopřejte si pravou chuť východoevropské gastronomie.

Suroviny

  • 300 g hovězího masa (ideálně hrudí nebo přední)
  • 300 g vepřového masa (plec nebo krkovice)
  • 2 l vody
  • 2 větší červené řepy
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4 menšího celeru
  • 2 střední brambory
  • 200 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce octa
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžička cukru
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička sušeného kopru (nebo čerstvý)
  • 2 lžíce oleje nebo másla
  • 100 g uzené slaniny (volitelné)
  • zakysaná smetana na podávání

Postup

Vaření masa:

  • Hovězí i vepřové maso vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  • Přidáme bobkový list, nové koření a špetku soli.
  • Vaříme na mírném ohni asi 90 minut, dokud není maso měkké.
  • Poté maso vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na menší kousky.

Příprava zeleniny:

  • Červenou řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo.
  • Mrkev, petržel a celer také nastrouháme, brambory nakrájíme na menší kousky.
  • Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.

Restování zeleniny:

  • V pánvi rozehřejeme olej nebo máslo, přidáme cibuli a orestujeme dozlatova.
  • Přidáme nastrouhanou červenou řepu, cukr, ocet a rajčatový protlak. Restujeme asi 5 minut, aby se chutě propojily.

Vaření polévky:

  • Do vývaru přidáme nakrájené maso, nastrouhanou kořenovou zeleninu, brambory a kysané zelí.
  • Přidáme restovanou řepu s protlakem a zamícháme.
  • Dochutíme solí, pepřem, paprikou a sušeným koprem. Vaříme dalších 30 minut.

Dokončení:

  • Ke konci vaření přidáme prolisovaný česnek a případně dochutíme podle potřeby.
  • Pokud chceme obohatit chuť, můžeme přidat opečenou slaninu.

Podávání:

  • Boršč podáváme horký s kopečkem zakysané smetany a posypaný čerstvým koprem.
  • Výborně se k němu hodí krajíc čerstvého chleba nebo pirohy.

Tipy:

  • Boršč chutná nejlépe druhý den, když se chutě rozleží.
  • Místo octa lze použít šťávu z kysaného zelí pro ještě autentičtější chuť.
  • Pokud chcete polévku více zahuštěnou, lze přidat více brambor nebo trochu strouhaného chleba.

Polévky - další recepty