Boršč ze dvou druhů masa
1.1.2024
/ Jindřiška
Boršč patří mezi nejslavnější polévky východoevropské kuchyně. Jeho výrazná chuť a sytost z něj dělají ideální pokrm pro chladnější dny. Tento recept spojuje hovězí i vepřové maso, kysané zelí, červenou řepu a aromatické koření do dokonale vyvážené kombinace. Tajemství boršče spočívá v pomalém vaření, které umožní chutím se dokonale propojit. Nejlépe chutná druhý den, kdy se ještě více rozleží. Připravte si tuto tradiční polévku a dopřejte si pravou chuť východoevropské gastronomie.
Suroviny
- 300 g hovězího masa (ideálně hrudí nebo přední)
- 300 g vepřového masa (plec nebo krkovice)
- 2 l vody
- 2 větší červené řepy
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 menšího celeru
- 2 střední brambory
- 200 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce octa
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžička cukru
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušeného kopru (nebo čerstvý)
- 2 lžíce oleje nebo másla
- 100 g uzené slaniny (volitelné)
- zakysaná smetana na podávání
Postup
Vaření masa:
- Hovězí i vepřové maso vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
- Přidáme bobkový list, nové koření a špetku soli.
- Vaříme na mírném ohni asi 90 minut, dokud není maso měkké.
- Poté maso vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na menší kousky.
Příprava zeleniny:
- Červenou řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo.
- Mrkev, petržel a celer také nastrouháme, brambory nakrájíme na menší kousky.
- Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.
Restování zeleniny:
- V pánvi rozehřejeme olej nebo máslo, přidáme cibuli a orestujeme dozlatova.
- Přidáme nastrouhanou červenou řepu, cukr, ocet a rajčatový protlak. Restujeme asi 5 minut, aby se chutě propojily.
Vaření polévky:
- Do vývaru přidáme nakrájené maso, nastrouhanou kořenovou zeleninu, brambory a kysané zelí.
- Přidáme restovanou řepu s protlakem a zamícháme.
- Dochutíme solí, pepřem, paprikou a sušeným koprem. Vaříme dalších 30 minut.
Dokončení:
- Ke konci vaření přidáme prolisovaný česnek a případně dochutíme podle potřeby.
- Pokud chceme obohatit chuť, můžeme přidat opečenou slaninu.
Podávání:
- Boršč podáváme horký s kopečkem zakysané smetany a posypaný čerstvým koprem.
- Výborně se k němu hodí krajíc čerstvého chleba nebo pirohy.
Tipy:
- Boršč chutná nejlépe druhý den, když se chutě rozleží.
- Místo octa lze použít šťávu z kysaného zelí pro ještě autentičtější chuť.
- Pokud chcete polévku více zahuštěnou, lze přidat více brambor nebo trochu strouhaného chleba.