Ruský boršč

1.1.2024 / Jindřiška

Boršč je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších polévek východoevropské kuchyně. Každá země má svou vlastní variantu, ale ruský boršč je charakteristický tím, že obsahuje hovězí i vepřové maso, které dodává polévce bohatou a plnou chuť. Nezbytnou součástí je také červená řepa, která boršču propůjčuje typickou sytě červenou barvu, a kombinace zeleniny, jako jsou brambory, hlávkové zelí, kořenová zelenina a rajčata.

Tato polévka je známá svou sytostí a výborně se hodí jako hlavní chod, zejména v chladnějších měsících. Její příprava vyžaduje trpělivost, ale odměnou vám bude dokonale vyvážená chuť, která se s každým dalším ohřátím ještě prohlubuje. Boršč chutná nejlépe druhý den, kdy se všechny ingredience dokonale propojí. Podává se tradičně s kopečkem zakysané smetany a čerstvým pečivem.

Vyzkoušejte tento autentický recept na ruský boršč a dopřejte si chuť, která zahřeje i zasytí. 

Suroviny

Maso a vývar:

  • 500 g hovězího masa (přední bez kosti nebo ořez)
  • 150 g vepřového masa (plec bez kosti nebo ořez)
  • 300 g řídkých kostí
  • 2,5 litru vody

Zelenina:

  • 40 g červené řepy
  • 40 g cibule
  • 120 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 160 g hlávkového zelí
  • 100 g brambor
  • 100 g rajčat

Ostatní přísady:

  • 10 g cukru
  • 45 g slaniny s kůží
  • 30 g soli
  • 10 g sladké mleté papriky
  • 30 g hladké mouky
  • 40 g citronu
  • 10 g polévkového koření
  • bobkový list
  • nové koření

Postup

Příprava vývaru:

  • Omyté a nasekané kosti vložte do velkého hrnce.
  • Přidejte opláchnuté hovězí a vepřové maso.
  • Zalijte 2,5 litry studené vody a přiveďte k varu.
  • Jakmile voda začne vřít, snižte teplotu, mírně osolte a přidejte bobkový list, nové koření a oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli.
  • Vařte na mírném ohni alespoň 2 hodiny. Vepřové maso vyjměte dříve, aby se nerozvařilo.

Příprava zeleniny:

  • Očistěte a opláchněte veškerou zeleninu.
  • Červenou řepu, kořenovou zeleninu a brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
  • Hlávkové zelí nakrájejte na tenké proužky.
  • Rajčata opláchněte a nakrájejte na kostičky.

Vaření polévky:

  • Uvařené maso vyjměte z vývaru a vývar přeceďte přes jemné síto.
  • Do čistého vývaru přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu, zelí, brambory a rajčata.
  • Krátce povařte, dokud zelenina nezačne měknout.

Příprava základu:

  • Slaninu zbavte kůže a nakrájejte na malé kostičky.
  • V pánvi ji pomalu rozškvařte, přidejte sladkou papriku a krátce orestujte.
  • Tento základ přidejte do polévky.

Zahuštění polévky:

  • Hladkou mouku prosejte a pečlivě rozmíchejte se smetanou, aby nevznikly hrudky.
  • Za stálého míchání vlijte směs do polévky.
  • Vařte na mírném ohni dalších 30 minut.

Dokončení:

  • Uvařenou červenou řepu oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte do polévky.
  • Uvařené maso nakrájejte na menší kousky a vraťte do polévky.
  • Dochutťe citronovou šťávou, cukrem a polévkovým kořením podle chuti.
  • Krátce povařte, aby se chutě propojily.

Podávání:

  • Boršč podávejte horký, ideálně s kopečkem zakysané smetany a čerstvým chlebem.

Polévky - další recepty