1/2kg hovězího masa (přední bez kosti nebo ořez), 15dkg vepřového masa (plec bez kosti nebo ořez), 30dkg řídkých kostí, 2 a 1/2 litru vody, 4dkg červené řepy, 4dkg cibule, 12dkg kořenové zeleniny, 16dkg hlávkového zelí, 10dkg brambor, 10dkg rajčat, 1dkg cukru, 4 a 1/2dkg slaniny z kůží, 3dkg soli, 1dkg sladké mleté papriky, 3dkg hladké mouky, 4dkg citrónů, 1dkg polévkového koření, bobkový list, nové koření
Postup
Pečlivě omyté a rozsekané kosti vložíme do hrnce, přidáme opláchnuté hovězí a vepřové maso, zalijeme vodou, uvedeme do varu, zmírníme plamen, mírně osolíme, přidáme koření, oloupanou nakrájenou cibuli a zvolna vaříme nejméně 2 hodiny. Vepřové maso vyjmeme dřív, aby se nerozvařilo. Po uvaření hovězího masa vývar procedíme hustým cedníkem, přidáme očištěnou, opláchnutou, nakrájenou zeleninu, hlávkové zelí, oloupané a nakrájené brambory, opláchnutá a nakrájená rajčata a krátce povaříme. Slaninu zbavíme kůže, nakrájíme ji na kostičky, mírně ji rozškvaříme, zpěníme na ní lehce papriku a přidáme do polévky. Prosetou mouku rozšleháme pečlivě se smetanou, za stálého míchání vlijeme do polévky a vaříme nejméně 1/2 hodiny. Potom do polévky přidáme uvařenou oloupanou nakrájenou červenou řepu. Přidáme na kostičky nakrájené maso, polévku ochutíme citrónovou šťávou a cukrem a znovu krátce povaříme. Hotovou polévku dochutíme polévkovým kořením.