Dýňový krém

1.1.2024 / Jindřiška

Dýňový krém patří mezi nejoblíbenější podzimní polévky. Jeho jemná, sametová konzistence a lehce nasládlá chuť dokonale ladí s kořenovou zeleninou a smetanou. Nejvhodnější odrůdy pro tento recept jsou máslová dýně, muškátová dýně nebo Hokkaido, které se vyznačují lahodnou chutí a krémovou texturou. Kromě skvělé chuti je polévka bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, což z ní dělá nejen chutný, ale i zdravý pokrm. Díky dýňovým semínkům získává lehce oříškový nádech, zatímco citronová šťáva dodává příjemnou svěžest. Ideální je podávat ji s křupavým pečivem nebo jako předkrm při slavnostních podzimních večeřích.

dýňový krém - recept na lahodnou polévku

Suroviny

  • 1 kg dýně
  • 3 mrkve
  • 2 brambory
  • 2 lžíce másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany (33%)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá pažitka na ozdobu

Postup

Příprava zeleniny
Dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kostky. Pokud používáme dýni Hokkaido, není nutné ji loupat. Brambory a mrkev oloupeme a nakrájíme – brambory na kostičky, mrkev na kolečka.

Vaření polévky
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou zeleninu a krátce ji podusíme. Poté zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme na mírném ohni přibližně 15 minut, dokud zelenina nezměkne.

Příprava dýňových semínek
Mezitím si na suché pánvi opražíme dýňová semínka, dokud nezezlátnou a nezačnou jemně pukat.

Dokončení polévky
Jakmile je zelenina měkká, přilijeme smetanu a citronovou šťávu. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém. Podle chuti osolíme a opepříme. Na mírném ohni ji necháme ještě 5–10 minut provařit, aby se chutě spojily.

Servírování
Dýňový krém podáváme horký, posypaný nasekanou pažitkou a opraženými dýňovými semínky. Skvěle chutná s opečeným pečivem nebo domácími krutony.

Tipy na vylepšení:

  • Pro výraznější chuť zkuste jiná koření – k dýni se skvěle hodí muškátový oříšek, skořice, římský kmín nebo kari koření.
  • Chcete veganskou verzi? Nahraďte máslo olivovým olejem a smetanu rostlinnou alternativou (např. kokosovým mlékem).
  • Pro křupavý kontrast můžete přidat opečené krutony, opražená dýňová semínka nebo plátky mandlí.
  • Pro bohatší chuť přidejte při servírování lžíci zakysané smetany, smetanové pěny nebo řeckého jogurtu. Nejenže polévku krásně zjemní, ale dodají jí i lehkou svěžest a vizuální atraktivitu.
  • Chcete polévku pikantnější? Přidejte trochu chilli nebo zázvoru pro zahřívací efekt.

Polévky - další recepty