Hráškový krém se zeleninou a krevetami je vynikající jarní polévka, která spojuje svěží chuť hrášku s jemnou zeleninovou směsí a delikátními krevetami. Tento pokrm je nejen lahodný, ale i zdravý a výživný, plný vitaminů a antioxidantů. Orestovaná zelenina s krevetami dodává krému příjemnou texturu a chuťovou hloubku, zatímco jemný olivový olej a čerstvě namletý pepř přidávají dokonalý závěr. Ideální pro lehký oběd nebo večeři, kdy chcete potěšit své chuťové buňky.

Suroviny

300g čerstvého vyloupaného hrášku
120g cukety
100g mrkve
4 chřesty
2 šalotky
12 krevet
1 jarní cibulka
bobkový list
tymián
zeleninový vývar
olivový olej
sůl
celý bílý pepř

Postup

Jarní cibulku nakrájejte na co nejjemnější kolečka a lehce ji orestujte s větvičkou tymiánu a jedním bobkovým listem na malém množství oleje, potom přidejte hrášek, ten také několik minut restujte, podlijte přibližně 1/2 litrem zeleninového vývaru a vařte cca 25 minut od začátku varu. Mezitím nakrájejte na tenké proužky slupku z cukety, mrkev a chřest, šalotku na kolečka a na prudkém ohni orestujte na malém množství oleje. Po 3–4 minutách přidejte vyloupané krevety nakrájené na malé kousky, osolte, opepřete, po 2 minutách odstavte z ohně a dejte do tepla. Z hotové hráškové polévky vyjměte tymián a bobkový list a rozmixujte ji na jemný krém. Ten nalijte do talířů, ozdobte orestovanou směsí zeleniny a krevet, posypte čerstvě namletým pepřem a přelijte tenkým pramínkem olivového oleje.