Suroviny
15dkg očištěného kapra, kapří hlavu očištěnou bez žáber, 20dkg vnitřností z kapra (řeším to tak, z jednoho kapra hlavu i vnitřnosti, na řízky kapra odkosťuji tak celé žebra se zbytky masa), sůl, 5dkg celeru, 5dkg mrkve, 5dkg petržele, 10dkg másla, 15dkg hladké mouky, mletý muškátový květ, 2dcl sladké smetany, polévkové koření, zelená petrželku, smažené kostičky z rohlíku nebo žemle
Postup
Vaříme hlavu maso a a zvlášť't rybí vnitřnosti v osolené vodě. Necháme vychladnou a obereme maso a vnitřnosti nakrájíme na menší kousky. Kořenovou zeleninu uvaříme doměkka a nakrájíme na nudličky. Připravíme světlou jíšku, přidáme květ a za stálého šlehání metlou přilíváme procezený vývar z ryb a zeleniny. Uvedeme do varu a ještě povaříme minimálně 40 minut. Ke konci přidáme pepř, přilijeme smetanu, osolíme, přidáme nakrájené maso a vnitřnosti a dochutíme solí a polévkovým kořením. Můžeme polévku i dohladka rozmixovat. Podáváme z nakrájeným a osmaženým rohlíkem nebo houskou a zdobíme petrželovou natí.