Suroviny

1-1,5kg stáhnutého kapra, 1-1,5 lžičky soli, 1 střední ci­bule, 3-4 stroužky česneku, 150g anglické slaniny, 1-1,5 lžičky nějakého pikantnějšího koření, 1 lžička mletého pepře, máslo, strouhanka

Postup

Pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Po­kryjeme plátky anglické slaniny. Na to položíme půlku kapra vcelku, nebo již jednotlivé porce, které jsme potřeli po obou stranách roze­třeným česnekem. Posypeme kořením (grilovacím, orien­tálním), přikryjeme cibulí nakrájenou na jemná kolečka. Podlijeme 0,5dl oleje, na povrch kapra přidáme 3-4 tenoučké plátky másla a necháme péct ve vyhřáté troubě 35 minut. Během pečení alespoň jednou podlijeme vře­lou vodou. Kapra či porce při této příležitosti vždy trochu nadzdvihneme, aby se nepřipékaly.