Dršťková polévka je tradiční český pokrm oblíbený pro svou výraznou chuť a sytost. Základ tvoří vařené hovězí dršťky nakrájené na nudličky, které se přidávají do základu z osmažené cibule, česneku, sladké papriky a jíšky. Polévka se vaří ve vývaru a dochucuje majoránkou, kmínem, solí a pepřem. Je ideální na zahřátí a skvěle se hodí s čerstvým chlebem.
Dršťková polévka má bohatou historii a je známá především jako tradiční pokrm středoevropské kuchyně. Její původ hledáme ve střední Evropě - Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko a Rakousko, ale podobné polévky se připravují i v dalších částech Evropy a světa.
Dršťky, hlavní surovina této polévky, jsou zpracované žaludky přežvýkavců (nejčastěji hovězí), které byly oblíbené jako cenově dostupný zdroj bílkovin. Polévka vznikla jako způsob, jak zužitkovat i méně atraktivní části zvířete a připravit z nich chutné a výživné jídlo. V minulosti byla oblíbená zejména mezi pracujícími lidmi na venkově.
Suroviny
0,5 kg předvařených drštěk
1 větší cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce sádla nebo oleje
1 lžíce hladké mouky
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky pálivé papriky (dle chuti)
1/2 lžičky kmínu
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
1–2 lžičky majoránky
sůl a pepř podle chuti
1,5 l vývaru (hovězí nebo zeleninový)
Postup
Příprava drštěk před vařením polévky
Pokud používáme syrové dršťky, nejprve je důkladně propláchneme studenou vodou, přivedeme k varu a vodu slijeme. Toto opakujeme 3x, abychom odstranili zápach z drštěk. Poté vaříme v osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením asi 60–90 minut, dokud nezměknou. Po uvaření slijeme, necháme zchladnout a nakrájíme na tenké nudličky.
Pokud si kkoupím předvařené a nakrájené dršťky, tak je také vařím cca 30 minut v osolené vodě, výsledná polévka pak bude zcela bez nepříjemného zápachu.
Příprava dršťkové polévky
Základ polévky - jíška
Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova. K cibuli přidáme kmín, kterému orestování také prospěje. Přidáme hladkou mouku a za stálého míchání vytvoříme tmavší, zlatavou jíšku. Zaprašíme sladkou a pálivou paprikou (pozor, aby paprika nezhořkla).
Příprava dršťkové polévky
Do základu přilijte vývar, důkladně rozmícháme. Přidáme bobkový list, nové koření a nakrájené dršťky. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut, aby se chutě propojily.
Dochucení
Na závěr přidáme další 2 stroužky prolisovaného česneku, majoránku, sůl a pepř podle chuti. Polévku necháme ještě pár minut probublávat.
Podávání
Polévku podáváme ideálně s čerstvým pečivem.