Ztracená vejce servírovaná na zeleninových hnízdečkách jsou elegantním a zdravým pokrmem, který zaujme nejen svou chutí, ale i vizuálním dojmem. Kombinace křupavé zeleniny, jemných ztracených vajec a svěží cuketové zálivky vytváří harmonii chutí, která je ideální pro lehký oběd, večeři nebo slavnostní příležitosti. Tento recept je skvělým způsobem, jak využít čerstvou zeleninu a vytvořit pokrm, který je lehký, chutný a zároveň výživný. Připravte si tento lahodný pokrm a překvapte své blízké netradiční kombinací chutí a textur!
Suroviny
4 vejce
2 cukety
1 brambor
1/2 pórku
ocet z bílého vína
ocet balsamico
olej na smažení
olivový olej
sůl
Postup
Zeleninu očistěte a omyjte. Jednu cuketu nakrájejte na silnější kousky a rychle je povařte ve vařící osolené vodě, sceďte je a rozmixujte na jemnou zálivku s 3 lžícemi olivového oleje, 2 lžícemi octa balsamico a špetkou soli.
Bílou část pórku, brambor a zbylou cuketu nakrájejte pomocí V–kráječe na zeleninu (tzv. mandolina) nebo škrabky na velmi jemné proužky. Každý druh nakrájené zeleniny zvlášť osmažte na dostatečném množství rozehřátého oleje (ideální na smažení je arašídový), sceďte a nechte okapat přebytečný tuk na papírové utěrce. Zeleninu potom promíchejte, přendejte na 4 malé talíře a naaranžujte z ní „hnízdečka“.
V malém kastrůlku ohřejte vodu a přidejte do ní lžíci octa. Na talířek rozbijte vždy jedno vejce, spusťte je do okyselené vody a uvařte. Opatrně je slijte, naaranžujte na zeleninová hnízdečka, přelijte je cuketovou zálivkou a ihned podávejte, dokud jsou teplá.