Zapékaný chřest se sušenou šunkou a parmezánem je chutný a elegantní pokrm, který spojuje jemnost chřestu s intenzivní chutí šunky a sýra. Jednoduchá příprava a zapečení pod grilem vytvářejí dokonalou kombinaci textur a chutí. Tento recept je ideální jako lehký oběd, večeře nebo předkrm, kterým oslníte své hosty.

Suroviny

chřest
pláteky sušené šunky
60g strouhaného parmezánu
60g másla
30g šalotky, sůl, pepř

Postup

Očistěte a oloupejte chřest, odřízněte dřevnaté kousky stonků, chřest omyjte a povařte ve vařící osolené vodě. Jakmile bude al dente, slijte ho a dejte stranou. Šalotku nasekejte najemno a plátek šunky nakrájejte na malé kostičky. Čtvercovou zapékací mísu, ve které budete moci rovnou hotový pokrm servírovat, vymažte máslem, poklaďte do ní podélně chřest, posypte nakrájenou šalotkou, kostičkami sušené šunky, strouhaným parmezánem a přidejte špetku soli a pepře. Zbývající máslo rozehřejte v malém kastrůlku, a jakmile začne pěnit, polijte jím chřest. Mísu vložte pod gril a zapékejte, dokud povrch pokrmu jemně nezezlátne.