Recept na fazolkové souflé s šunkou a parmezánem. Jemný bešamel spojený s nadrobno posekanými fazolkami a šunkou, doplněný o parmezán a sníh z bílků, vytváří nadýchanou texturu a skvělou chuť. Tento recept je ideální na slavnostní příležitosti nebo jako delikátní předkrm, který ohromí vaše hosty.

Souflé je francouzský pokrm, který se připravuje z lehké směsi základní hmoty, obvykle bešamelu, a ušlehaného sněhu z bílků, který dodává jídlu nadýchanou a vzdušnou texturu. Souflé může být sladké (například čokoládové nebo ovocné) nebo slané (například s houbami, sýrem nebo zeleninou). Když se souflé peče, bílky ve směsi vytvoří strukturu, která způsobí, že pokrm vyběhne a zvětší objem. Po upečení je souflé velmi jemné, křehké a lehce se rozpadající.

Souflé se tradičně podává ihned po upečení, protože rychle klesá a ztrácí svou nadýchanost.

Suroviny

120ml mléka
80g povařených a oloupaných fazolek
80g šunky
60g strouhaného parmezánu
20g másla
20g hladké mouky
4 žloutky a 3 bílky
sůl
máslo a krupice na vymazání a vysypání formiček

Postup

Příprava bešamelu
V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a špetku soli, a za stálého míchání připravte hustý bešamel. Postupně přidávejte mléko a vařte do zhoustnutí. Nechte bešamel zchladnout.

Příprava fazolek a šunky
Fazolek a šunku nadrobno posekejte. Přidejte je do zchladlého bešamelu spolu s nastrouhaným parmezánem a dobře promíchejte.

Přidání žloutků
Do připravené směsi postupně zapracujte všechny žloutky, jeden po druhém, a důkladně promíchejte.

Ušlehání sněhu
V jiné misce ušlehejte tuhý sníh z bílků se špetkou soli. Opatrně vmíchejte ušlehaný sníh do fazolkové směsi, aby se zachovala nadýchaná textura.

Příprava a plnění formiček
Formičky na souflé důkladně vymažte máslem a vysypte krupicí. Připravenou směs napňte do formiček.

Pečení
Vložte formičky do trouby předehřáté na 170 °C a pečte přibližně 25 minut, dokud souflé nevyběhnou a nezískají zlatavou barvu.

Podávání
Souflé podávejte ihned po vytažení z trouby, aby si zachovalo svou nadýchanou texturu.