Salámové bochánky jsou dokonalým spojením vláčného kynutého těsta a voňavé náplně z cibulky a salámu. Tento recept je ideální pro slavnostní příležitosti, rodinné posezení nebo jako chutné občerstvení na piknik. Bochánky jsou nejen lahodné, ale také esteticky zajímavé díky svému tvaru a zlatavé barvě. Příprava vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to – bochánky jsou krásně nadýchané, s křupavou kůrkou a šťavnatou náplní. Podávejte je vlažné, ozdobené čerstvým polníčkem, a užijte si jejich dokonalou chuť!

Suroviny

120g salámu
4 jarní cibulky
1 vejce
mléko
máslo
salát polníček
olivový olej
sůl

Těsto:
500g hladké mouky
50g sádla
25g droždí
1 vejce
sůl

Postup

Mouku propracujte se sádlem, vejcem, solí, kvasnicemi (které jste rozdrobili do malého množství vlažné vody) a takovým množstvím vody, abyste získali hladké a pružné těsto. Rozdělte ho na 12 dílů, vytvořte z nich kuličky, přendejte je na plech a cca 90 minut nechte kynout v teple.

Cibulky očistěte, nakrájejte na kroužky a zpěňte na malém množství oleje. Salám nakrájejte na malé kostičky a přidejte ho k orestované cibulce.

Z vykynulých bochníčků oddělte 1/4 těsta a dejte stranou. Větší díl těsta pak vytáhněte do šířky, doprostřed vložte malou porci salámu a cibulky, přitiskněte okraje a vytvarujte malý bochánek. Z menšího kousku vytvarujte kuličku a tu položte na bochánek. Stejným způsobem připravte zbývající bochánky. Vložte je do formiček, které jste předem vymazali rozpuštěným máslem a nechte je znovu kynout cca 1 hodinu, poté je potřete vejcem rozšlehaným s kapkou mléka. Vložte je do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 12 minut. Jakmile zezlátnou, vyjměte je z trouby a podávejte vlažné, ozdobené lístky polníčku.