Pikantní utopence

1.1.2025 / Jindřiška

Suroviny

  • 8 špekáčků (ideálně kvalitní špekáčky nebo buřty)
  • 2 cibule
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička celého pepře
  • Sůl (podle chuti)
  • Ocet (nejlépe 10% – asi 200 ml)
  • Voda (asi 400 ml)

Postup

Příprava špekáčků: Špekáčky oloupejte a podélně je nařízněte, ale nedokrájejte je úplně. Vzniklý zářez potřete hořčicí. Do každého zářezu vložte kousky cibule, případně i kousek bobkového listu.

Příprava nálevu: V hrnci smíchejte ocet, vodu, sůl, pepř a bobkové listy. Přiveďte k varu, krátce povařte a poté nechte nálev mírně vychladnout.

Plnění do sklenic a uležení: Do čistých sklenic vrstvíme připravené špekáčky a cibuli. Zalijeme je teplým nálevem tak, aby byly úplně ponořené. Sklenice uzavřeme a necháme je na chladném místě (ideálně v lednici nebo ve spíži) uležet alespoň 3 dny, aby se chutě dobře propojily.

Naše doporučení:

  • Pokud chcete utopence ještě pikantnější, můžete do nálevu přidat několik feferonek nebo kousky chilli papriček.
  • Tento recept nevyžaduje zavařování – utopence by měly být dostatečně kyselé a v chladničce vydrží několik týdnů.

Klasické pikantní utopence jsou ideálním předkrmem nebo pochoutkou k pivu, které si oblíbí každý milovník tradiční české kuchyně.

Předkrmy a chuťovky - další recepty