Tento recept na domácí pizzu s olivami a tuňákem přináší kombianci, která potěší všechny milovníky ryb. Rajčata, tuňák, olivy a čerstvá bazalka vytváří dokonale vyvážený pokrm plný chutí. Základem je kynutétěsto upečené do zlatova.
Příprava domácí pizzy je nejen kulinářským zážitkem, ale také příležitostí zapojit celou rodinu nebo přátele. Výsledek stojí za to – čerstvě upečená pizza, která voní po bylinkách a olivovém oleji, a její chuť vás okamžitě přenese do slunné Itálie. Připravte si ji podle tohoto receptu a zažijte atmosféru pravé italské pizzerie přímo u vás doma!
Suroviny
500g kynutého těsta - recept zde
Na omáčku
400 g drcených rajčat (nejlépe italská značka, např. San Marzano)
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
Sůl a čerstvě mletý pepř
Čerstvá bazalka (volitelně)
Na náplň pizzy
konzerva tuňáka v olivovém oleji (cca 160 g)
150 g mozzarelly (nakrájené na plátky)
100 g černých oliv (nakrájených na kolečka)
1 malá červená cibule (nakrájená na tenké plátky)
1 lžíce kaparů (volitelně)
Olivový olej na pokapání
Postup
Příprava těsta
Těsto připravíme dle receptu na kynuté těsto na pizzu
Příprava omáčky
Na pánvi zahřejeme olivový olej a osmažíme jemně nakrájený nebo nastrouhaný česnek. Jakmile začne vonět, přidáme drcená rajčata a vaříme asi 15 minut na mírném ohni. Omáčku dochutíme solí, pepřem a čerstvou bazalkou. Po uvaření necháme omáčku vychladnout.
Příprava pizzy
Z těsta si vyválíme kulatou pizzu o průměru asi 30 cm, případně jiný tvar a velikost podle plechu, kterém budeme pizzu péct.
Zdobení pizzy
Pizzu potřeme rovnoměrně rajčatovou omáčkou, okraje necháme volné. Na omáčku poklademe plátky mozzarelly, rovnoměrně přidáme tuňáka (nejlépe zceděného), nakrájené olivy, cibuli a případně kapary.
Pečení
Předehřejeme troubu na maximální teplotu (ideálně 250 °C nebo více, pokud to trouba umožňuje). Pizzu pečeme na plechu nebo kameni na pizzu asi 10-12 minut, dokud okraje nejsou zlaté a křupavé a mozzarella se hezky roztaví.
Dokončení
Po vytažení pizzy z trouby ji pokapeme kvalitním olivovým olejem a přidáme pár listů čerstvé bazalky. Ihned podáváme.