Calzone je italská specialita připomínající kapsu z těsta na pizzu, která se plní různými ingrediencemi, jako jsou sýry, šunka, zelenina nebo rajčatová omáčka. Těsto se přeloží na půlku, okraje se pevně uzavřou a kapsa se peče v troubě, dokud není zlatavá. Jedná se o oblíbené jídlo, které lze snadno přenášet a jíst i na cestách.

Calzone plněné čekankou, šalotkou, sýrem scamorza a křupavou slaninou je lahodný pokrm, který si zamilujete pro jeho bohatou chuť a aromatické ingredience. Křehké těsto, jemně zavadlá čekanka, krémový sýr a voňavá slanina tvoří dokonalou kombinaci. Po upečení získá calzone zlatavou kůrku, která láká k zakousnutí. Podávejte ozdobené křupavou slaninou jako hlavní chod nebo vydatnou svačinu.

Suroviny

500g kynutého těsta - recept zde
500g červené salátové čekanky
200g měkkého pikantního uzeného sýra scamorza
150g slaniny nakrájené na plátky
šalotka
olivový olej
hrubozrnná a jemnozrnná sůl

Postup

Čekanku nakrájenou na proužky a nakrájenou šalotkou osolené jemnou solí nechte zavadnout na oleji. Z těsta si připravte velké kolo, rozložte na ně čekanku, nastrouhaný sýr scamoroza, větší část předem upražené slaniny a těsto přeložte na půlku, do tvaru půlměsíce. Vzniklou kapsu (calzone) nechte 30 minut odpočívat, pak ji potřete vodou a olejem, posypte hrubě mletou solí a při teplotě 200 °C pečte 30 minut. Podávejte ozdobené opraženou slaninou.