Zelenina na zahradě - tipy pro pěstování

25.2.2025 / redakce

Zelenina je základem zdravého jídelníčku. Objevte její druhy, výživové benefity a tipy na pěstování. Vyberte si zeleninu, která vás zajímá.

Pod pojmem zelenina se ukrývají jedlé části jednoletých, dvouletých, ale někdy i víceletých kulturních rostlin. Podle toho, kterou část rostliny konzumujeme, rozdělujeme zeleninu na cibulovou, kořenovou, listovou, košťálovou, plodovou, luskoviny a další. Zelenina by měla být běžnou součástí našeho každodenního jídelníčku, ale je rovněž vynikajícím pomocníkem při dietách. Obsahuje totiž spoustu vitamínů, minerálů, esenciální tuky a bílkoviny, ale také vlákninu a další zdraví prospěšné látky. V současnosti seženeme v obchodech, na trzích, nebo si vypěstujeme na zahrádkách zeleninu mnoha chutí, vůní, barev a tvarů. Můžeme ji konzumovat syrovou, nebo tepelně upravenou, může být doplňkem pokrmu, přílohou, nebo být jeho hlavní složkou – vždy však efektně obohatí náš jídelníček.

Zelenina

Pro podrobné informace o pěstování si vyberte druh zeleniny, který vás zajímá.

Artyčok

Batáty - povijnie batátová, sladké brambory

Brambory - lilek brambor, brambor hlíznatý

Brokolice

Celer - miřík celer

Cibule kuchyňská

Cuketa

Čekanka obecná

Česnek kuchyňský

Čočka jedlá

Dýně obecná - tykev obecná

Fazole

Hrášek - hrách setý

Chřest

Kapusta - brukev

Kapusta růžičková

Kedluben

Křen

Kukuřice 

Květák - karfiol

Lilek vejcoplodý- baklažán

Mangold

Meloun 

Mrkev

Okurky

Papriky 

Pastiňák

Petržel

Pórek - pór zahradní

Rajčata

Rebarbora - reveň kadeřavá

Ředkvičky - ředkev setá

Řepa červená

Saláty listové

Špenát setý

Tuřín - brukev řepka tuřín

Zelí - hlávkové, římské, pekingské