Zelené noky z bramborového těsta s cuketovou omáčkou jsou oslavou čerstvých surovin a lehké zeleninové chuti. Kombinace jemného těsta obohaceného cuketou a salátovými listy se skvěle doplňuje s krémovou omáčkou z másla, zeleniny a šalvěje. Tento pokrm je ideální volbou pro milovníky domácí kuchyně, kteří ocení harmonii chutí a výživnou hodnotu zeleniny. Posypte noky parmezánem a vychutnejte si tento lahodný zážitek.
Suroviny
Noky:
1kg brambor na vaření
350g hladké mouky
360g směsi mladých jarních listů salátu a listové zeleniny (např. špenát, roketa)
250g cukety
máslo
petrželka
česnek
parmezán
1 vejce
olivový olej
sůl
pepř
Omáčka:
2 cukety
1 žlutá paprika
1 jarní cibulka
máslo
šalvěj
parmezán
sůl
pepř
Postup
Noky: Cukety nakrájejte na tenké kroužky a orestujte je na oříšku másla, soli a pepři. Potom je nasekejte nadrobno se svazkem petrželky. Omyté salátové listy krátce povařte ve vodě z posledního proplachování, do níž přidáte trochu oleje, česnek a sůl. Po 3 minutách je sceďte, vymačkejte a nasekejte. Na vál nasypte mouku a přisypte do ní horké vařené propasírované brambory. Přidejte nakrájenou cuketu a salátové listy a těsto propracujte s 1 vejcem, solí a 2 lžícemi strouhaného sýra. Z těsta vytvarujte válečky o tloušťce prstu a nakrájejte je na kousky (noky). Uvařte je v dostatečném množství osolené vroucí vody, a jakmile vyplavou na povrch, sceďte je.
Omáčka: Na velké pánvi rozehřejte 100 g másla, zpěňte na něm na kostičky nakrájenou cuketu, mrkev, papriku, cibulku a několik lístků šalvěje, osolte, opepřete a smíchejte s uvařenými noky. Podávejte s nastrouhaným parmezánem.