Chřestový nákyp je chutný způsob, jak využít tuto sezónní zeleninu. Kombinace jemně dušeného chřestu, parmezánu a mandlí vytváří harmonickou chuť, která potěší každého milovníka dobrého jídla. Tento recept je ideální pro zvláštní příležitosti nebo jako způsob, jak zařadit chřest do jídelníčku.

Suroviny

700g očištěného chřestu
6 plátků toastového chleba bez kůrky
4 šalotky
2 vejce
mléko
máslo
mandlové plátky
čerstvá majoránka
parmezán
sůl
pepř

Postup

Příprava chřestu:
Chřest omyjte, odlomte dřevnaté konce a nakrájejte na větší kousky. Pět chřestových hlaviček si ponechte stranou na ozdobu. Na pánvi rozehřejte oříšek másla, přidejte nakrájené šalotky a chřest. Osolte, opepřete a za občasného míchání duste asi 7 minut. Vodu nepřidávejte.

Příprava formy:
Formu na nákyp vymažte máslem. Dno formy ozdobně vyložte podélně rozkrojenými hlavičkami chřestu a posypte hrstí mandlí.

Příprava a pečení směsi:
Toastový chleba namočte do mléka, poté ho vymačkejte. Dušený chřest spolu s chlebem rozmixujte na hladkou hmotu. Do směsi přidejte vejce, parmezán, nasekanou majoránku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte. Směs přendejte do připravené formy. Formu vložte do hlubšího plechu naplněného horkou vodou (vodní lázeň). Pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 1 hodinu.

Servírování:
Hotový nákyp opatrně vyklopte z formy a podávejte jako předkrm nebo lehký hlavní chod.