Pesto alla trapanese je tradiční sicilská omáčka, která pochází z přístavního města Trapani. Tato jednoduchá, ale lahodná omáčka odráží středomořskou kuchyni, která se vyznačuje čerstvými ingrediencemi a výraznými chutěmi. Základem receptu jsou čerstvá rajčata, mandle, bazalka, česnek a kvalitní olivový olej. Pesto je lehké, svěží a ideální k těstovinám, ale hodí se i jako pomazánka nebo příloha k pečivu.

Suroviny

400 g zralých rajčat
100 g loupaných mandlí
2 stroužky česneku
30 g čerstvé bazalky
60 ml extra panenského olivového oleje
50 g strouhaného sýra pecorino (nebo parmezán)
Sůl podle chuti
Čerstvě mletý černý pepř

 

Postup

Příprava rajčat: Spařte rajčata vroucí vodou na 30 sekund, poté je zchlaďte v ledové vodě a oloupejte. Odstraňte semínka a nakrájejte dužinu na menší kousky.

Příprava mandlí: Mandle opražte nasucho na pánvi, dokud lehce nezhnědnou, což zvýrazní jejich chuť. Nechte je vychladnout.

Mixování: V mixéru nebo hmoždíři rozmělněte mandle a česnek na jemnou pastu. Přidejte rajčata, bazalku, sýr, olivový olej a špetku soli. Mixujte, dokud nevznikne hladká omáčka.

Dochucení: Pesto ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a čerstvě mletý pepř.

Podávání: Pesto podávejte s těstovinami, ideálně s tradičními sicilskými busiate, nebo jinými dlouhými těstovinami, jako jsou linguine či spaghetti.